skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pastę czekoladowo-orzechową? Przygotuj składniki. Wybierz ilość cukru i orzechów w przepisie według własnego gustu. Jeśli lubisz słodszy makaron, po prostu zwiększ ilość cukru. Możesz także zwiększyć lub zmniejszyć ilość orzechów laskowych. Nawiasem mówiąc, jeśli nie masz pod ręką orzechów laskowych, możesz wziąć inne orzechy.
Krok 2:
W rondlu z grubym dnem połącz mleko w proszku, cukier, kakao w proszku, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wlej małe porcje mleka, dokładnie mieszając, aby nie było grudek. Postaw patelnię na ogniu i mieszając zagotuj jej zawartość.
Krok 3:
Gdy mieszanina się nagrzewa, zmiel orzechy laskowe w dowolny sposób, jak najdrobniejszy. Wcześniej usmażyłem orzechy laskowe na suchej patelni na złoty kolor, a dopiero potem posiekałem. Możesz to zrobić za pomocą blendera, maszynki do mięsa, tarki, moździerza, wałka do ciasta. Najlepiej zmielić w młynku do kawy, ale w tym celu orzechy należy usmażyć.
Krok 4:
Wyjmij patelnię z mieszanką mleka z pieca. I dodaj do niego posiekane orzechy laskowe.
Krok 5:
Dodaj również masło w kawałkach. I wymieszaj całą masę trzepaczką, aby masło się rozpuściło, a mieszanina stała się jednorodna.
Krok 6:
Ponownie włóż patelnię do ognia i mieszając zagotuj (ogień powinien być minimalny, mieszaninę należy tylko lekko zagotować). Gotuj po ugotowaniu przez kolejne 5 minut. Mieszanina powinna lekko zgęstnieć, przypominając konsystencję skondensowanego mleka.
Krok 7:
Wlej pastę czekoladowo-orzechową do odpowiedniego pojemnika i pozwól jej całkowicie ostygnąć. Podawaj domową Nutellę na kromce smażonego chleba lub z czymkolwiek wolisz:) smacznego!
okazuje się 0,5 l gotowej pasty. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że dużo, ale w mojej rodzinie ten słoik żył tylko 2 dni. Poczęstuj się, mam nadzieję, że ci się spodoba!
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Orzechy laskowe - 670 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Mleko w proszku - 465 kcal/100g