Pasta czekoladowo-orzechowa lub Nutella w stylu domowym

pyszne! Spodoba się całej rodzinie! Pasta czekoladowo-orzechowa Nutella okazuje się bardzo, bardzo smaczna, jak najbardziej zbliżona do oryginału. Jej ogromnym plusem jest to, że jest wyraźnie bardziej przydatna niż zakupiona! A wersja domowa przyjemnie oszczędza budżet rodzinny, ponieważ produkty do niej potrzebują najbardziej przystępnych cenowo.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 51 % 35 g
węglowodany 40 % 27 g
433 kcal
IG: 29 / 4 / 68

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pastę czekoladowo-orzechową? Przygotuj składniki. Wybierz ilość cukru i orzechów w przepisie według własnego gustu. Jeśli lubisz słodszy makaron, po prostu zwiększ ilość cukru. Możesz także zwiększyć lub zmniejszyć ilość orzechów laskowych. Nawiasem mówiąc, jeśli nie masz pod ręką orzechów laskowych, możesz wziąć inne orzechy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W rondlu z grubym dnem połącz mleko w proszku, cukier, kakao w proszku, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wlej małe porcje mleka, dokładnie mieszając, aby nie było grudek. Postaw patelnię na ogniu i mieszając zagotuj jej zawartość.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy mieszanina się nagrzewa, zmiel orzechy laskowe w dowolny sposób, jak najdrobniejszy. Wcześniej usmażyłem orzechy laskowe na suchej patelni na złoty kolor, a dopiero potem posiekałem. Możesz to zrobić za pomocą blendera, maszynki do mięsa, tarki, moździerza, wałka do ciasta. Najlepiej zmielić w młynku do kawy, ale w tym celu orzechy należy usmażyć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyjmij patelnię z mieszanką mleka z pieca. I dodaj do niego posiekane orzechy laskowe.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj również masło w kawałkach. I wymieszaj całą masę trzepaczką, aby masło się rozpuściło, a mieszanina stała się jednorodna.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ponownie włóż patelnię do ognia i mieszając zagotuj (ogień powinien być minimalny, mieszaninę należy tylko lekko zagotować). Gotuj po ugotowaniu przez kolejne 5 minut. Mieszanina powinna lekko zgęstnieć, przypominając konsystencję skondensowanego mleka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej pastę czekoladowo-orzechową do odpowiedniego pojemnika i pozwól jej całkowicie ostygnąć. Podawaj domową Nutellę na kromce smażonego chleba lub z czymkolwiek wolisz:) smacznego!

okazuje się 0,5 l gotowej pasty. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że dużo, ale w mojej rodzinie ten słoik żył tylko 2 dni. Poczęstuj się, mam nadzieję, że ci się spodoba!

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Orzechy laskowe - 670   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Mleko w proszku - 465   kcal/100g

Podobne przepisy