skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Pokrój cebulę w małą kostkę.
Krok 3:
Drobno posiekaj czosnek.
Krok 4:
Pokrój marchewki w małą kostkę.
Krok 5:
W razie potrzeby drobno posiekaj kawałek chili.
Krok 6:
Na patelni rozgrzej 2 łyżki. l oliwa z oliwek, rozłóż cebulę, czosnek, marchewkę i chili na patelni, smaż na małym ogniu przez 4-5 minut.
Krok 7:
Odetnij mięso z nóg. Pokrój mięso na małe kawałki.
Krok 8:
Pokrój wiśnie na połówki.
Krok 9:
Na patelni dodaj mięso z kurczaka do warzyw i smaż przez 3-4 minuty.
Krok 10:
Dodaj wino, wiśnie, dopraw solą i pieprzem. Na dużym ogniu odparowujemy wino. Z wina pozostaje tylko aromat, ale jeśli nie chcesz podawać takiego dania dzieciom, po prostu go wyklucz i dodaj trochę więcej bulionu.
Krok 11:
Dodaj bulion i gotuj na małym ogniu, aż mięso będzie gotowe, około 15 minut.
Krok 12:
W międzyczasie gotujemy w dużej ilości osolonej wody penne lub inny makaron do miękkości.
Krok 13:
Wyślij makaron na patelnię. Dodaj posiekaną bazylię, podgrzej mieszaninę przez 1-2 minuty.
Krok 14:
I podawaj do stołu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Udko z kurczaka - 185 kcal/100g
- Penne - 330 kcal/100g