bakłażany z przekąskami

Prosta, ale cudownie pyszna przekąska na gorące lato!!! Bakłażany z przekąskami to smaczna i nieskomplikowana przekąska, którą można podać na świątecznym stole jako niezależne danie lub na rodzinny obiad do przystawki.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 1 g
tłuszcze 18 % 2 g
węglowodany 73 % 8 g
53 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 D 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy niezbędne składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój paprykę w paski, ogórki w półpierścienie, ostrą paprykę i pietruszkę, wymieszaj całą tę mieszaninę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Oberżynę odciąć łodygę, gotować w całości (nie solić wody!!!!) 10-15 minut (w zależności od wielkości) do miękkości, nie powinny się pełzać. Po ostygnięciu pokrój w pierścienie o grubości 1 cm.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj sos: dodaj sól, cukier, olej do soku pomidorowego, zagotuj-wyłącz, dodaj ocet, gdy trochę ostygnie-czosnek przeszedł przez czosnek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż warstwę bakłażana do pojemnika, posyp warzywami, wlej trochę syropu i tak dalej do końca. Gdy wszystko ostygnie, chowamy się w lodówce na jeden dzień.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wszystko, przystawka z bakłażana jest gotowa, możesz podać!!! Okazuje się bardzo smaczny, pikantny i słodki. Dostosuj ilość ostrej papryki i czosnku w zależności od wielkości i preferencji, a także cukru i octu. Z ziół musisz użyć pietruszki lub kolendry. Ogórek w przepisie jest wymieniony jako składnik opcjonalny, na początku wątpiłem, czy jest potrzebny, ale bardzo podobała mi się jego obecność - wnosi świeżość.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smacznego!!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal / 100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok pomidorowy - 21   kcal/100g

Podobne przepisy