skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy niezbędne składniki.
Krok 2:
Pokrój paprykę w paski, ogórki w półpierścienie, ostrą paprykę i pietruszkę, wymieszaj całą tę mieszaninę.
Krok 3:
Oberżynę odciąć łodygę, gotować w całości (nie solić wody!!!!) 10-15 minut (w zależności od wielkości) do miękkości, nie powinny się pełzać. Po ostygnięciu pokrój w pierścienie o grubości 1 cm.
Krok 4:
Przygotuj sos: dodaj sól, cukier, olej do soku pomidorowego, zagotuj-wyłącz, dodaj ocet, gdy trochę ostygnie-czosnek przeszedł przez czosnek.
Krok 5:
Włóż warstwę bakłażana do pojemnika, posyp warzywami, wlej trochę syropu i tak dalej do końca. Gdy wszystko ostygnie, chowamy się w lodówce na jeden dzień.
Krok 6:
Wszystko, przystawka z bakłażana jest gotowa, możesz podać!!! Okazuje się bardzo smaczny, pikantny i słodki. Dostosuj ilość ostrej papryki i czosnku w zależności od wielkości i preferencji, a także cukru i octu. Z ziół musisz użyć pietruszki lub kolendry. Ogórek w przepisie jest wymieniony jako składnik opcjonalny, na początku wątpiłem, czy jest potrzebny, ale bardzo podobała mi się jego obecność - wnosi świeżość.
Krok 7:
Smacznego!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal / 100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok pomidorowy - 21 kcal/100g