makaron z bakłażanem w sosie pomidorowym

Szybki i satysfakcjonujący lunch z prostych składników! Makaron z bakłażanem w sosie pomidorowym okazuje się bardzo smaczny i satysfakcjonujący. Podawaj sam lub w połączeniu z sałatką, mięsem, rybą. Zamiast bakłażana możesz użyć cukinii lub papryki.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 4 g
tłuszcze 19 % 5 g
węglowodany 67 % 18 g
131 kcal
IG: 22 / 78 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić makaron z bakłażanem? Do gotowania potrzebujemy makaronu - mam motyle, ale każdy inny się nada. Pomidory zamiast świeżych, takich jak moje, możesz wziąć konserwy we własnym soku. Zamiast oliwy z oliwek możesz użyć dowolnego innego warzywa. Wybierz mocne, mięsiste bakłażany. Warzywa dobrze opłucz i osusz wcześniej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój bakłażana w drobną kostkę bezpośrednio ze skórką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni. Przenieś bakłażany i smaż je przez 3-5 minut, od czasu do czasu mieszając. Więcej oleju niż wskazano w przepisie, staraj się go nie dodawać, ponieważ bakłażan bardzo go wchłania. A jeśli dodasz nadmiar oleju, danie może okazać się zbyt tłuste.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas smażenia bakłażana usuń skórkę z pomidora i zmiel je w robocie na puree.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej przecier pomidorowy na patelnię do bakłażana i gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut, aż bakłażan będzie w pełni ugotowany i sos odparuje.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Drobno posiekaj czosnek i liście bazylii nożem i dodaj do bakłażana. Dopraw solą, pieprzem, a jeśli pomidory są kwaśne, dodaj szczyptę cukru.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Makaron (dowolny według własnego gustu) gotuj w dużej ilości osolonej wody, aż będzie ugotowany lub w połowie ugotowany (al dente). Dodaj gotowy makaron do bakłażana, wlej tam garść startego parmezanu (możesz dodać kolejny twardy ser lub wcale), wszystko dokładnie wymieszaj i natychmiast podawaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smacznego!

jak gotować makaron? Weź przestronny rondel, wlej wodę na 100 gramów makaronu 1 litr wody. Najważniejsze jest to, że produkty swobodnie pływają w cieczy. Sól do smaku. Doprowadź wodę do wrzenia. Ważne jest, aby włożyć makaron do wrzącej wody, w przeciwnym razie mogą się skleić. Gotuj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż do całkowitego ugotowania lub AL DENTE (czas gotowania jest zawsze podany na opakowaniu). Włóż gotowy makaron do durszlaka i pozwól płynowi spłynąć. Nie warto spłukiwać gotowego makaronu wodą. Jeśli nie planujesz od razu mieszać makaronu z sosem, aby uniknąć sklejania się gorącego makaronu, możesz wysłać go z durszlaka z powrotem do garnka i dodać łyżeczkę oliwy z oliwek (lub kawałek masła)i delikatnie wymieszać.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / w - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g

Podobne przepisy