skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić makaron z bakłażanem? Do gotowania potrzebujemy makaronu - mam motyle, ale każdy inny się nada. Pomidory zamiast świeżych, takich jak moje, możesz wziąć konserwy we własnym soku. Zamiast oliwy z oliwek możesz użyć dowolnego innego warzywa. Wybierz mocne, mięsiste bakłażany. Warzywa dobrze opłucz i osusz wcześniej.
Krok 2:
Pokrój bakłażana w drobną kostkę bezpośrednio ze skórką.
Krok 3:
Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni. Przenieś bakłażany i smaż je przez 3-5 minut, od czasu do czasu mieszając. Więcej oleju niż wskazano w przepisie, staraj się go nie dodawać, ponieważ bakłażan bardzo go wchłania. A jeśli dodasz nadmiar oleju, danie może okazać się zbyt tłuste.
Krok 4:
Podczas smażenia bakłażana usuń skórkę z pomidora i zmiel je w robocie na puree.
Krok 5:
Wlej przecier pomidorowy na patelnię do bakłażana i gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut, aż bakłażan będzie w pełni ugotowany i sos odparuje.
Krok 6:
Drobno posiekaj czosnek i liście bazylii nożem i dodaj do bakłażana. Dopraw solą, pieprzem, a jeśli pomidory są kwaśne, dodaj szczyptę cukru.
Krok 7:
Makaron (dowolny według własnego gustu) gotuj w dużej ilości osolonej wody, aż będzie ugotowany lub w połowie ugotowany (al dente). Dodaj gotowy makaron do bakłażana, wlej tam garść startego parmezanu (możesz dodać kolejny twardy ser lub wcale), wszystko dokładnie wymieszaj i natychmiast podawaj.
Krok 8:
Smacznego!
jak gotować makaron? Weź przestronny rondel, wlej wodę na 100 gramów makaronu 1 litr wody. Najważniejsze jest to, że produkty swobodnie pływają w cieczy. Sól do smaku. Doprowadź wodę do wrzenia. Ważne jest, aby włożyć makaron do wrzącej wody, w przeciwnym razie mogą się skleić. Gotuj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż do całkowitego ugotowania lub AL DENTE (czas gotowania jest zawsze podany na opakowaniu). Włóż gotowy makaron do durszlaka i pozwól płynowi spłynąć. Nie warto spłukiwać gotowego makaronu wodą. Jeśli nie planujesz od razu mieszać makaronu z sosem, aby uniknąć sklejania się gorącego makaronu, możesz wysłać go z durszlaka z powrotem do garnka i dodać łyżeczkę oliwy z oliwek (lub kawałek masła)i delikatnie wymieszać.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342 kcal/100g
- Makaron z mąki 1 klasy - 333 kcal/100g
- Makaron z mąki w / w - 338 kcal/100g
- Makaron gotowany - 135 kcal/100g
- Makaron - 338 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g