Biała zupa krem z topinamburu

lekka i przewiewna zupa z zagranicznego korzenia! Topinambur to roślina okopowa, która była powszechnie znana starożytnym Indianom. Jest to uniwersalny kręgosłup, nie trzeba go gotować, można go po prostu zetrzeć i dodać do sałatki, ale można też zrobić delikatną kremową zupę lub pełny dodatek. Smak topinamburu jest bliższy neutralnemu, ale z lekką nutą orzecha włoskiego. Proponuję przygotować delikatną kremową zupę z topinamburu w połączeniu z innymi korzeniami. Dodałem rzepę i pasternak do zupy, po prostu znalazłem te korzenie na rynku, ale możesz bezpiecznie użyć korzenia selera, pietruszki, dodać ziemniaki lub marchewkę (chociaż kolor nie będzie wtedy czysto biały). Ogólnie rzecz biorąc, możesz łączyć różne produkty z topinamburem.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 2 g
tłuszcze 31 % 4 g
węglowodany 54 % 7 g
75 kcal
IG: 88 / 0 / 13

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Drobno posiekaj cebulę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój rzepę i pasternak w dużą kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W rondlu rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż przez 1-2 minuty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Karczoch jerozolimski obrać i dowolnie pokroić.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj korzenie i bulion do cebuli . Doprowadzić do wrzenia, dodać sól i gotować do miękkości przez 20 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po ugotowaniu korzeni Dodaj do nich śmietanę i za pomocą blendera zmiel zupę na kremową masę. Wlej powstały krem z powrotem do rondla i zagotuj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Można podawać. Smacznego!

zupa jest bardzo lekka i przewiewna. Ale następnym razem dodam smażonego boczku, ponieważ jak na mój gust wydawał się zbyt dietetyczny lub ugotować go z dodatkiem piersi z kurczaka, wtedy taka zupa okaże się bardziej satysfakcjonująca.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Rzepa - 30   kcal/100g
  • Pasternak siewny - 47   kcal/100g
  • Pasternak - 47   kcal/100g
  • Topinambur - 61   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal / 100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy