Biała zupa krem z topinamburu
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Drobno posiekaj cebulę.
Krok 3:
Pokrój rzepę i pasternak w dużą kostkę.
Krok 4:
W rondlu rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż przez 1-2 minuty.
Krok 5:
Karczoch jerozolimski obrać i dowolnie pokroić.
Krok 6:
Dodaj korzenie i bulion do cebuli . Doprowadzić do wrzenia, dodać sól i gotować do miękkości przez 20 minut.
Krok 7:
Po ugotowaniu korzeni Dodaj do nich śmietanę i za pomocą blendera zmiel zupę na kremową masę. Wlej powstały krem z powrotem do rondla i zagotuj.
Krok 8:
Można podawać. Smacznego!
zupa jest bardzo lekka i przewiewna. Ale następnym razem dodam smażonego boczku, ponieważ jak na mój gust wydawał się zbyt dietetyczny lub ugotować go z dodatkiem piersi z kurczaka, wtedy taka zupa okaże się bardziej satysfakcjonująca.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Rzepa - 30 kcal/100g
- Pasternak siewny - 47 kcal/100g
- Pasternak - 47 kcal/100g
- Topinambur - 61 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal / 100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g