przekąska z jaj przepiórczych muchomory na Nowy Rok

niezwykła i zabawna przekąska dla dzieci i dorosłych. Nie pozostają niezauważone na żadnym świątecznym stole. Każdy chce je wypróbować.
AlenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 6 g
tłuszcze 56 % 10 g
węglowodany 11 % 2 g
123 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 30 min

gotuj małe jajka przepiórcze.
pomidory kroimy i wyjmujemy z połówek miękką część małą (najlepiej kawową) łyżką.
teraz nawlecz jedno jajko i połowę wiśni na szpikulec. Nakładamy plamki majonezu lub sera na pomidory, aby uzyskać większe podobieństwo do czapek muchomorów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Jajko przepiórcze - 168   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g

Podobne przepisy