dżem dyniowy

kochasz dynię? Wtedy ten dżem na pewno cię nie zawiedzie! Za oknem jest szczyt sezonu dyniowego, więc zróbmy dżem dyniowy. Dżem według przepisu okazuje się słodki i pachnący. Nie tylko doskonale komponuje się z filiżanką herbaty, ale także doskonale nadaje się jako nadzienie do ciast, ciastek, naleśników i naleśników.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 97 % 35 g
138 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz dynię.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na zwykłej tarce lub za pomocą kombajnu zetrzyj dynię.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż startą dynię do rondla i przykryj cukrem, wymieszaj i pozostaw na 30 minut, aby dynia wypuściła sok.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W międzyczasie usuń skórkę z pomarańczy i cytryny, w sumie potrzebujemy 1-2 łyżek.tarta Skórka i wyciśnij sok z pomarańczy i połówki cytryny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj sok i skórkę do dyni, Wyślij do ognia i gotuj dżem mieszając, aż dynia będzie gotowa przez około 40-50 minut, podczas gotowania dodaj laskę cynamonu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na samym końcu, jeśli chcesz, możesz zmielić dżem Za pomocą blendera lub pozostawić bez zmian.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż gotowy dżem do przygotowanego słoika, ostudź i przechowuj w lodówce. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Laska cynamonu - 261   kcal/100g

Podobne przepisy