dżem dyniowy
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Obierz dynię.
Krok 3:
Na zwykłej tarce lub za pomocą kombajnu zetrzyj dynię.
Krok 4:
Włóż startą dynię do rondla i przykryj cukrem, wymieszaj i pozostaw na 30 minut, aby dynia wypuściła sok.
Krok 5:
W międzyczasie usuń skórkę z pomarańczy i cytryny, w sumie potrzebujemy 1-2 łyżek.tarta Skórka i wyciśnij sok z pomarańczy i połówki cytryny.
Krok 6:
Dodaj sok i skórkę do dyni, Wyślij do ognia i gotuj dżem mieszając, aż dynia będzie gotowa przez około 40-50 minut, podczas gotowania dodaj laskę cynamonu.
Krok 7:
Na samym końcu, jeśli chcesz, możesz zmielić dżem Za pomocą blendera lub pozostawić bez zmian.
Krok 8:
Włóż gotowy dżem do przygotowanego słoika, ostudź i przechowuj w lodówce. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dynia - 29 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Laska cynamonu - 261 kcal/100g