Sałatka z buraków i fety autorstwa Jamiego Olivera

Jasna sałatka z buraków, która podnosi na duchu! Chcę zaoferować przepis na bardzo prostą sałatkę. Raz lub dwa i sałatka jest gotowa. Jedyną rzeczą jest to, że aby go przygotować, musisz wcześniej ugotować buraki lub kupić już ugotowane w sklepie (tak, tak, to jest już sprzedawane). Przepis na tę sałatkę podejrzałem w jednym z programów J. Oliver i ku swojemu zdziwieniu zdał sobie sprawę, że do jego przygotowania potrzebne są najbardziej zwykłe produkty, w przeciwnym razie często spotyka jakiś składnik, którego po prostu nie można zdobyć.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 3 g
tłuszcze 48 % 11 g
węglowodany 39 % 9 g
144 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz gotowane buraki i zetrzyj. Pocieram koreańską marchewkę, ale zwykła też będzie działać. Dodaj sól i pieprz do buraków (pamiętaj tylko, że feta jest już słona).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do dressingu wymieszaj oliwę z oliwek, ocet i kilka kropli soku z cytryny (jak na mój gust, cytryna jest tutaj opcjonalna). Drobno posiekaj warzywa i dodaj do dressingu. Wszystko dokładnie wymieszaj i dodaj do startych buraków.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj buraki i rozłóż na talerzu. Rozłóż kawałki fety na wierzchu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Można podawać. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Ser "feta" - 290   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g

Podobne przepisy