Sałatka z buraków i fety autorstwa Jamiego Olivera
skład / składniki
1
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki.
Krok 2:
Obierz gotowane buraki i zetrzyj. Pocieram koreańską marchewkę, ale zwykła też będzie działać. Dodaj sól i pieprz do buraków (pamiętaj tylko, że feta jest już słona).
Krok 3:
Do dressingu wymieszaj oliwę z oliwek, ocet i kilka kropli soku z cytryny (jak na mój gust, cytryna jest tutaj opcjonalna). Drobno posiekaj warzywa i dodaj do dressingu. Wszystko dokładnie wymieszaj i dodaj do startych buraków.
Krok 4:
Wymieszaj buraki i rozłóż na talerzu. Rozłóż kawałki fety na wierzchu.
Krok 5:
Można podawać. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Ser "feta" - 290 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g