jajka ze śledziem i burakami na świąteczny stół

pyszna i sycąca przekąska na świąteczny stół!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 11 g
tłuszcze 40 % 10 g
węglowodany 16 % 4 g
148 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jajka i buraki gotujemy z wyprzedzeniem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz jajka, pokrój na połówki i łyżeczką wyjmij żółtka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj parmezan na drobnej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obieramy buraki, a także pocieramy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W misce wymieszaj żółtka, ser, buraki, posiekany ząbek czosnku (Opcjonalnie) i majonez. Mieszać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wypełnij połówki jajek powstałym nadzieniem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż małe kawałki śledzia na nadzieniu i udekoruj liśćmi pietruszki. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Śledź w oleju roślinnym - 301   kcal/100g
  • Śledź w śmietanie - 97   kcal/100g
  • Śledź w sosie pomidorowym - 159   kcal/100g
  • Śledzie wędzone na gorąco - 215   kcal/100g
  • Śledzie marynowane - 192   kcal/100g
  • Śledź świeży - 161   kcal/100g
  • Śledzie solone - 217   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g

Podobne przepisy