jajka ze śledziem i burakami na świąteczny stół
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jajka i buraki gotujemy z wyprzedzeniem.
Krok 2:
Obierz jajka, pokrój na połówki i łyżeczką wyjmij żółtka.
Krok 3:
Zetrzyj parmezan na drobnej tarce.
Krok 4:
Obieramy buraki, a także pocieramy.
Krok 5:
W misce wymieszaj żółtka, ser, buraki, posiekany ząbek czosnku (Opcjonalnie) i majonez. Mieszać.
Krok 6:
Wypełnij połówki jajek powstałym nadzieniem.
Krok 7:
Rozłóż małe kawałki śledzia na nadzieniu i udekoruj liśćmi pietruszki. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Śledź w oleju roślinnym - 301 kcal/100g
- Śledź w śmietanie - 97 kcal/100g
- Śledź w sosie pomidorowym - 159 kcal/100g
- Śledzie wędzone na gorąco - 215 kcal/100g
- Śledzie marynowane - 192 kcal/100g
- Śledź świeży - 161 kcal/100g
- Śledzie solone - 217 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g