solanka po gruzińsku

obfita, gęsta i aromatyczna solanka na mroźne zimowe dni! Solanka w stylu gruzińskim różni się od tradycyjnych solanek niepowtarzalnym aromatem, którego sekret, jak sądzę, tkwi w niepowtarzalnym bukiecie gruzińskiego wina, które w połączeniu z ogórkami i puree tamatowym daje niesamowity smak.
AbigailAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 7 g
tłuszcze 39 % 7 g
węglowodany 22 % 4 g
109 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowanie składników

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posiekaj cebulę

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj mięso (miąższ), zdejmij ścięgna, pokrój na małe kawałki

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj drobno posiekaną cebulę i podsmaż na oleju na rozgrzanej patelni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Smażone mięso przełożyć do niskiego rondla, dodać obrane i pokrojone w plastry pikle i ząbek czosnku

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj przecier pomidorowy, wlej wino gronowe i bulion mięsny

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po przykryciu garnka pokrywką gotuj na wolnym ogniu przez 30-40 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przed podaniem posyp mieszankę pietruszki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal / 100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pikle - 11   kcal/100g
  • Bulion mięsny - 34   kcal / 100g

Podobne przepisy