skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Na sałatkę gotujemy filet z kurczaka i jajka z wyprzedzeniem.
Krok 2:
Pokrój filety w kostkę. Pokrój grzyby, ogórki i cebulę w kostkę i wymieszaj. Topiony ser wcieramy na grubej tarce. Rozbieramy jajka na żółtka i białka i osobno pocieramy.
Krok 3:
Warstwa 1. Wymieszaj filet z kurczaka z 1 łyżką.l majonez, dopraw solą i pieprzem i rozłóż równą warstwę na naczyniu.
Krok 4:
Warstwa 2-rozłóż mieszaninę grzybów, ogórków i cebuli. Nakładamy siatkę majonezu.
Krok 5:
Warstwa 3-starte żółtka i majonez. Łyżeczkę żółtek odkładamy do dekoracji.
Krok 6:
Warstwa 4-stopiony ser i majonez.
Krok 7:
Warstwa 5. Wyrównaj powierzchnię sałatki i przykryj warstwą białek.
Krok 8:
Dekoracja. Rozłóż spód sałatki koperkiem , jako świecę-wykonujemy nacięcia w kształcie krzyża na patyku kraba i lekko odcinamy górną warstwę (wykonujemy wzór), Knot robimy żółtkiem. Rozłóż ziarna granatu na koperku. Zamiast paluszka krabowego świecę można również wyciąć z sera lub papryki. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Granat - 52 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294 kcal/100g
- Ser"megle" - 590 kcal/100g
- Ser"Tatar" - 348 kcal/100g
- Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173 kcal / 100g
- Ser"Wiola" - 307 kcal/100g
- Paluszki krabowe - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe Vici soczyste - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Miramar - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal / 100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Pieczarki marynowane - 12 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g