Vzvar na miodzie

prawdziwie zimowy napój rozgrzeje się w chrzciny! Vyvar to stare rosyjskie danie przygotowywane na Boże Narodzenie i Wigilię. Przygotowuje się plutar na miodzie, na bulionie z suszonych owoców. Od kompotu vuzvar różni się bardziej skoncentrowanym i słodszym smakiem. Czasami Zavar gotuje się z dodatkiem wina, ryżu.
LesiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 4 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 94 % 59 g
268 kcal
IG: 61 / 0 / 39

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
opłucz suszone morele, zalej je wodą (aby przykryć), dodaj miód i gotuj na małym ogniu. Woda wyparuje.

pod koniec gotowania napełnij vyvar wanilią (możesz szafran).

jak już powiedziałem, w porównaniu z kompotem, ten Pluton będzie grubszy (w smaku) i słodszy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g

Podobne przepisy