dżem morelowy bez pestek z migdałami na wodzie

oryginalne połączenie moreli i migdałów nie pozostawi cię obojętnym! Pyszny dżem morelowy o czarującym aromacie moreli i wanilii, a migdały dodają pikanterii.
EllisaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 2 g
tłuszcze 9 % 4 g
węglowodany 87 % 41 g
204 kcal
IG: 15 / 0 / 85

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 7 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

usuń nasiona z umytych i suszonych moreli.

wymieszaj cukier z wodą, zagotuj na małym ogniu.

przenieś morele do miski, dodaj migdały, Van.cukier, wszystko zalewamy wrzącym syropem.

niech dżem całkowicie ostygnie.

następnie zagotuj na małym ogniu, nie mieszaj, nie gotuj.

robimy to 5-6 razy. Po ułożeniu dżemu w słoikach i przekręceniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Morele - 46   kcal/100g
  • Morele w puszkach - 50   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy