barszcz ze śliwkami

Prosty oryginalny przepis na hostessy! Mężczyzna zostanie podbity! Nuta suszonych śliwek. Bogaty smak i pikantna nuta suszonych śliwek, niezbyt powszechna dla wielu barszczów ze śliwkami.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 6 g
tłuszcze 20 % 4 g
węglowodany 50 % 10 g
91 kcal
IG: 89 / 0 / 11

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
gotuj cielęcinę do całkowitego ugotowania w 3 litrach wody. Wyjmij mięso.
przygotuj smażenie.
lekko podsmaż posiekaną cebulę i marchewkę na oleju roślinnym
dodaj buraki, jeszcze trochę podsmaż
ułóż plastry papryki
wymieszaj, lekko puść
Dodaj przecier pomidorowy, wymieszaj, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 30 min.
w gotowym bulionie włóż obrane i pokrojone ziemniaki, zagotuj. Dodaj posiekaną kapustę, również zagotuj, a następnie włóż smażenie. Dodaj sól, przyprawy. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj do miękkości.
suszone śliwki gotować na parze we wrzącej wodzie przez pół godziny. Do każdej porcji barszczu dodaj 1 szt. grubo posiekanych śliwek.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Cielęcina-mostek - 213   kcal/100g
  • Polędwica cielęca - 158   kcal/100g
  • Cielęcina-noga - 161   kcal/100g
  • Cielęcina-szynka - 108   kcal/100g
  • Kotlet cielęcy z kością - 188   kcal/100g
  • Sznycel cielęcy - 162   kcal/100g
  • Cielęcina-część grzbietowa - 210   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g

Podobne przepisy