barszcz ze śliwkami
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
gotuj cielęcinę do całkowitego ugotowania w 3 litrach wody. Wyjmij mięso.
przygotuj smażenie.
lekko podsmaż posiekaną cebulę i marchewkę na oleju roślinnym
dodaj buraki, jeszcze trochę podsmaż
ułóż plastry papryki
wymieszaj, lekko puść
Dodaj przecier pomidorowy, wymieszaj, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 30 min.
w gotowym bulionie włóż obrane i pokrojone ziemniaki, zagotuj. Dodaj posiekaną kapustę, również zagotuj, a następnie włóż smażenie. Dodaj sól, przyprawy. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj do miękkości.
suszone śliwki gotować na parze we wrzącej wodzie przez pół godziny. Do każdej porcji barszczu dodaj 1 szt. grubo posiekanych śliwek.
przygotuj smażenie.
lekko podsmaż posiekaną cebulę i marchewkę na oleju roślinnym
dodaj buraki, jeszcze trochę podsmaż
ułóż plastry papryki
wymieszaj, lekko puść
Dodaj przecier pomidorowy, wymieszaj, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 30 min.
w gotowym bulionie włóż obrane i pokrojone ziemniaki, zagotuj. Dodaj posiekaną kapustę, również zagotuj, a następnie włóż smażenie. Dodaj sól, przyprawy. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj do miękkości.
suszone śliwki gotować na parze we wrzącej wodzie przez pół godziny. Do każdej porcji barszczu dodaj 1 szt. grubo posiekanych śliwek.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Cielęcina-mostek - 213 kcal/100g
- Polędwica cielęca - 158 kcal/100g
- Cielęcina-noga - 161 kcal/100g
- Cielęcina-szynka - 108 kcal/100g
- Kotlet cielęcy z kością - 188 kcal/100g
- Sznycel cielęcy - 162 kcal/100g
- Cielęcina-część grzbietowa - 210 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g