Gombowce ziemniaczane
skład / składniki
7
porcje:
gotowanie krok po kroku
gotujemy ziemniaki, robimy z nich tłuczek. Dodaj mąkę, zagniataj ciasto.
ciasto zwijamy w wici i kroimy.
posyp deskę mąką, rozłóż gombowce, aby się nie sklejały.
posiekaj orzechy, połóż je na talerzu. Na innym talerzu-wiórki kokosowe, cukier + wanilina - na trzecim talerzu.
gotuj gombowce we wrzącej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię.
bierzemy je łyżką cedzakową, zanurzamy w Rast.masło, cukier, orzechy lub wióry.
nawiasem mówiąc, możesz umieścić dżem lub dżem śliwkowy na środku gombowców.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Dżem morelowy - 242 kcal/100g
- Powidło - 250 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g