zupa Rakowa koronacyjna
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
1. Zagotuj wodę, dodaj do niej liść laurowy, czarny pieprz, koper włoski i ugotuj raki.
2. Oczyść raki, przygotuj ich mięso. 3. Rozpuść olej na głębokiej patelni, usmaż skorupy raków, drobno posiekany korzeń selera, cebulę, koper włoski, dodaj białe wino-dusić przez około 20 minut.
3. Dodaj śmietanę i bulion rybny na patelnię i przytrzymaj przez kolejne 5 minut.
4. Przygotuj podsmażoną (mąkę smażoną na maśle), dodaj do niej odcedzoną mieszaninę z patelni i gotuj do uzyskania konsystencji śmietany.
5. Dodaj mięso z raków i łyżkę koniaku do zupy. Kolor zupy powinien być delikatny różowo-kremowy. Zupę rakową można posypać koperkiem i podawać z gorącymi pasztecikami lub rozpieszczonymi łososiem.
2. Oczyść raki, przygotuj ich mięso. 3. Rozpuść olej na głębokiej patelni, usmaż skorupy raków, drobno posiekany korzeń selera, cebulę, koper włoski, dodaj białe wino-dusić przez około 20 minut.
3. Dodaj śmietanę i bulion rybny na patelnię i przytrzymaj przez kolejne 5 minut.
4. Przygotuj podsmażoną (mąkę smażoną na maśle), dodaj do niej odcedzoną mieszaninę z patelni i gotuj do uzyskania konsystencji śmietany.
5. Dodaj mięso z raków i łyżkę koniaku do zupy. Kolor zupy powinien być delikatny różowo-kremowy. Zupę rakową można posypać koperkiem i podawać z gorącymi pasztecikami lub rozpieszczonymi łososiem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Koper włoski - 49 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Omar - 89 kcal/100g
- Rak rzeczny - 96 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- 40% - 362 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g