Zupa Rakowa koronacyjna

pyszna delikatna zupa dla koneserów jasnego smaku! Delikatny aromat, delikatny smak, niesamowite danie. polecany wszystkim smakoszom! Przepis od Siergieja Binyavsky ' ego (restauracja Savoy). Ten przepis na zupę z raków został wymyślony specjalnie na świąteczny stół z okazji koronacji Mikołaja 2 w 1896 roku.
orendziAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 5 g
tłuszcze 50 % 6 g
węglowodany 8 % 1 g
83 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h
1. Zagotuj wodę, dodaj do niej liść laurowy, czarny pieprz, koper włoski i ugotuj raki.

2. Oczyść raki, przygotuj ich mięso. 3. Rozpuść olej na głębokiej patelni, usmaż skorupy raków, drobno posiekany korzeń selera, cebulę, koper włoski, dodaj białe wino-dusić przez około 20 minut.

3. Dodaj śmietanę i bulion rybny na patelnię i przytrzymaj przez kolejne 5 minut.

4. Przygotuj podsmażoną (mąkę smażoną na maśle), dodaj do niej odcedzoną mieszaninę z patelni i gotuj do uzyskania konsystencji śmietany.

5. Dodaj mięso z raków i łyżkę koniaku do zupy. Kolor zupy powinien być delikatny różowo-kremowy. Zupę rakową można posypać koperkiem i podawać z gorącymi pasztecikami lub rozpieszczonymi łososiem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Koper włoski - 49   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Omar - 89   kcal/100g
  • Rak rzeczny - 96   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • 40% - 362   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy