Mołdawska zupa Zama z kurczakiem i domowym makaronem

oryginalny smak tej zupy na pewno ci się spodoba! Pyszna lekka zupa. Zama to gorąca Narodowa lekka zupa kuchni rumuńskiej, mołdawskiej. Powinien być kwaśny. Dobry latem, w upale i o każdej porze roku.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 4 g
tłuszcze 27 % 3 g
węglowodany 36 % 4 g
58 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.

kurczaka zalać wodą, zagotować, odcedzić pierwszy bulion.
następnie wlej około 3 litrów wody do garnka z kurczakiem. Włóż nieobraną, umytą cebulę i całą marchewkę. Łuskana cebula i marchewka nadają bulionowi piękny bursztynowy odcień. Zagotuj bulion.

podczas gotowania bulionu przygotuj domowy makaron.
połącz dwa jajka i wodę, dodaj 1 szklankę mąki. Zagnieść twarde ciasto. Pozostaw kulkę ciasta na pół godziny.
następnie ponownie zagnieść ciasto, rozwałkować cienko i pokroić makaron.
rozłóż makaron na blasze do pieczenia. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku i ustaw temperaturę na 50 stopni. Włącz wentylator. Pozostaw do wyschnięcia na około pół godziny. Nie zapomnij wymieszać makaronu, aby równomiernie wyschł.

20 minut po ugotowaniu wyjmij cebulę z marchewką i włóż wcześniej obrane i pokrojone w cienkie paski pozostałe dwie cebule i marchewki.
sól bulion.

Obierz ziemniaki, pokrój w drobną kostkę i dodaj do zupy.

gdy ziemniaki są już prawie gotowe, dodaj domowy makaron i gotuj zupę do miękkości. Na koniec dodaj liść laurowy, natkę pietruszki, sok z jednej cytryny.
sól, pieprz do smaku.

przykryj i zdejmij z ognia.
podawać z plasterkiem cytryny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g

Podobne przepisy