gęsty krem do ciasta wermiszelowego ze śmietaną
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Gotujemy wermiszel zgodnie ze zwykłym schematem, odstawiamy pod pokrywką, aby spuchła, spuszczamy pozostałą wodę (niech dobrze spłynie i ostygnie. Nie trzeba spłukiwać.)
Krok 2:
W wysokiej szklance do ubijania koktajli wymieszaj śmietanę, cukier, makaron i cukier waniliowy (do smaku).
Krok 3:
Ubij masę za pomocą blendera zanurzeniowego.
Krok 4:
Do gładkości puree dla niemowląt.
Krok 5:
Nie mogę powiedzieć o proporcjach - czasami potrzebujesz bardzo gęstego kremu, a czasami nie. Skupiam się na jego gęstości i po drodze dodaję brakujące.
Krok 6:
W razie potrzeby krem można przecedzić przez sito, ale ja tego nie robię (jest jednorodny.) Zgodnie z przepisem do domowego kremu można wbić puree z owoców (bananów, truskawek lub kiwi.)
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wermiszel - 371 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g