gęsty krem do ciasta wermiszelowego ze śmietaną

pyszny i delikatny krem z kwaśnej śmietany i wermiszelu! Taki krem z powodzeniem zastąpił bardziej tradycyjny krem ze skondensowanego mleka z masłem, tłustą śmietaną z cukrem i gdyby się nie przyznał, nikt z domu nadal by nie wiedział. Nadaje się do impregnacji wszelkich ciast, a także do ciasta piankowego. Do tej pory wahałem się, czy opublikować ten przepis na stronie, ale pomógł mi tyle razy, że grzechem jest nie dzielić się nim. Może komuś też pomoże.
ChoinkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 12 % 8 g
węglowodany 78 % 54 g
318 kcal
IG: 65 / 2 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gotujemy wermiszel zgodnie ze zwykłym schematem, odstawiamy pod pokrywką, aby spuchła, spuszczamy pozostałą wodę (niech dobrze spłynie i ostygnie. Nie trzeba spłukiwać.)

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W wysokiej szklance do ubijania koktajli wymieszaj śmietanę, cukier, makaron i cukier waniliowy (do smaku).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij masę za pomocą blendera zanurzeniowego.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do gładkości puree dla niemowląt.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nie mogę powiedzieć o proporcjach - czasami potrzebujesz bardzo gęstego kremu, a czasami nie. Skupiam się na jego gęstości i po drodze dodaję brakujące.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W razie potrzeby krem można przecedzić przez sito, ale ja tego nie robię (jest jednorodny.) Zgodnie z przepisem do domowego kremu można wbić puree z owoców (bananów, truskawek lub kiwi.)

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wermiszel - 371   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy