domowy ser

myślisz, że nie możesz zrobić sera w mieście? Przeczytaj przepis!
Julia MorozowaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 3 g
tłuszcze 27 % 3 g
węglowodany 45 % 5 g
66 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 3 h 20 min
poczytałam, że jest tu oferowany ser Philadelphia i postanowiłam swój domowy ser zaproponuj. Cóż, oczywiście nie wziąłem własnego przepisu kulinarnego w czasopiśmie, ale ser z niego okazuje się bardzo smaczny. A co najważniejsze, szybki.

mleko należy wymieszać z solą, a następnie doprowadzić do wrzenia, stawiając na średnim ogniu. Bądź stale blisko i mieszaj.

lekko się zagotuje, natychmiast musisz wyłączyć gaz, a następnie wymieszać sok z jednej cytryny z mlekiem (musisz go wcześniej wycisnąć).

mleko zsiadnie w ciągu siedmiu minut.

teraz musisz wziąć sito, włożyć do niego gazę w kilku warstwach i wlać mleko (a dokładniej to, co się stało).

połącz końcówki gazy ze sobą i zawieś, aby płyn spłynął z sera.

kiedy nie kapie z niego, włóż do wygodnego naczynia i przechowuj w lodówce.

pozostawienie odrobiny płynu w serze sprawi, że będzie bardziej soczysty.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy