domowy ser
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
poczytałam, że jest tu oferowany ser Philadelphia i postanowiłam swój
domowy ser
zaproponuj. Cóż, oczywiście nie wziąłem własnego przepisu kulinarnego w czasopiśmie, ale ser z niego okazuje się bardzo smaczny. A co najważniejsze, szybki.
mleko należy wymieszać z solą, a następnie doprowadzić do wrzenia, stawiając na średnim ogniu. Bądź stale blisko i mieszaj.
lekko się zagotuje, natychmiast musisz wyłączyć gaz, a następnie wymieszać sok z jednej cytryny z mlekiem (musisz go wcześniej wycisnąć).
mleko zsiadnie w ciągu siedmiu minut.
teraz musisz wziąć sito, włożyć do niego gazę w kilku warstwach i wlać mleko (a dokładniej to, co się stało).
połącz końcówki gazy ze sobą i zawieś, aby płyn spłynął z sera.
kiedy nie kapie z niego, włóż do wygodnego naczynia i przechowuj w lodówce.
pozostawienie odrobiny płynu w serze sprawi, że będzie bardziej soczysty.
mleko należy wymieszać z solą, a następnie doprowadzić do wrzenia, stawiając na średnim ogniu. Bądź stale blisko i mieszaj.
lekko się zagotuje, natychmiast musisz wyłączyć gaz, a następnie wymieszać sok z jednej cytryny z mlekiem (musisz go wcześniej wycisnąć).
mleko zsiadnie w ciągu siedmiu minut.
teraz musisz wziąć sito, włożyć do niego gazę w kilku warstwach i wlać mleko (a dokładniej to, co się stało).
połącz końcówki gazy ze sobą i zawieś, aby płyn spłynął z sera.
kiedy nie kapie z niego, włóż do wygodnego naczynia i przechowuj w lodówce.
pozostawienie odrobiny płynu w serze sprawi, że będzie bardziej soczysty.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g