skład / składniki
gotowanie krok po kroku
zaczynamy gotować kwaśną kapuśniak, którego przepis kulinarny znalazłem w starej książce mojej babci.
mięso można pokroić na kawałki i gotować przez półtorej godziny. Możesz ugotować wołowinę w jednym kawałku, a następnie pokroić. Ale zawsze kroję surowe mięso – gotowanie kapusty zajmuje mniej czasu.
ziemniaki kroimy w kostkę i wkładamy do bulionu. Pozwól mu gotować przez pięć lub siedem minut. Teraz włóż kwaśną kapustę i gotuj przez kolejne dziesięć minut.
zetrzyj marchewki na grubej tarce i pokrój cebulę w kostkę.
smażyć cebulę w oleju roślinnym, dodać do niej marchewki. Smażyć w kwaśnej kapuśniaku.
natychmiast opuść liść laurowy, starty korzeń pietruszki, pasternak i mielony czarny pieprz na patelnię. Jeśli musisz, sól. I nadal gotuj kapuśniak, aż ziemniaki będą całkowicie ugotowane.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pasternak siewny - 47 kcal/100g
- Pasternak - 47 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kapusta kiszona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Korzeń pietruszki - 49 kcal/100g