skład / składniki
metoda gotowania
aby zrobić absolutnie niesamowite kandyzowane pomarańcze, potrzebujesz dość dużej liczby skórek pomarańczy. Oczywiście możesz zbierać te skórki na przykład przez tydzień. Ale najlepiej jest popisać się zakupem co najmniej dwóch kilogramów pomarańczy, szybko je zjeść i wysłać skórki do tego kulinarnego przepisu w równym szyku. Jeśli skórki nie są w żaden sposób zbierane na kilogram, po prostu poprawiamy przepis, zmieniając proporcje.
więc ostrzegam od razu, że proces gotowania kandyzowanych owoców jest dość długi i, można powiedzieć, ponury. Ale wynik będzie absolutnie niesamowity.
wszystkie skórki (powinny być grube) są moczone w zimnej wodzie przez trzy dni. Trzy razy dziennie muszą wymieniać wodę na świeżą, starą. Pod koniec okresu skórki należy gotować w nowej wodzie, gotować przez 15 minut. Następnie wrzuć do durszlaka. Oddzielnie w misce wymieszaj syrop cukrowy i zagotuj. Do syropu dodaj skórki pokrojone w kostkę, paski lub coś innego. Wymieszaj, policz do pięciu i natychmiast usuń naczynia z ognia. Pozostaw na sześć godzin.
po syrop ze skórką włóż z powrotem do pieca, zagotuj i gotuj przez około pięć minut. Usuń i pozostaw na całą noc(12 godzin). I-uwaga! - musisz to zrobić trzy razy(z pierwszym otrzymasz cztery).
po ostatnim ugotowaniu kandyzowanych owoców dodaj kwas cytrynowy do syropu. Odstaw na trzy godziny. Następnie wrzuć Syrop z kandyzowanymi owocami do durszlaka i poczekaj, aż cały płyn spłynie z nich przez długi czas.
następnie ułóż kandyzowane owoce na tacy lub blasze do pieczenia i pozwól im wyschnąć na świeżym powietrzu. Po zakończeniu posyp kandyzowane owoce drobnym cukrem lub cukrem pudrem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 36 kcal/100g