skład / składniki
metoda gotowania
przepis na makaron skrobiowy. Podgrzej wodę do wrzenia. Dodaj sól do smaku, trochę oleju roślinnego. Rozcieńczyć skrobię w niewielkiej ilości zimnej wody. Wlać cienkim strumieniem do wrzącej wody, energicznie mieszając. Gotować na wolnym ogniu, ciągle mieszając .Galaretka jest gotowa, gdy trudno jest już przeszkadzać. Wlać do płytkiego naczynia nasmarowanego olejem roślinnym. Ostudzić.
przechowuj gotową skrobię do użycia w lodówce, w zamkniętym pojemniku.
aby ułatwić sobie pracę, gotowe kluski są sprzedawane w sklepach.
do sosu:
dodaj 2 kostki kurczaka do przegotowanej wody, schłodź!
mięso mielone smażyć na złoty kolor, osobno usmażyć cebulę pokrojoną w pół-pierścienie, pieprz, schłodzić dodać do mięsa mielonego.Z jajek robimy baltushkę, smażymy również na oleju, dodajemy do mięsa mielonego. Dodajemy tam drobno posiekany jusai, wszystko mieszamy.Napełnij mięso mielone i wcześniej dodane składniki schłodzoną wodą, wszystko dokładnie wymieszaj, dodaj sól, ocet, sos sojowy do smaku. Drobno posiekaj czosnek.Sos jest gotowy!
włóż makaron do głębokiego talerza na dno, a następnie pokrój skrobię w cienkie paski, napełnij wszystko sosem! Danie na zimno! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Makaron - 135 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Jusai - 43 kcal/100g
- Kostka bulionowa - 40 kcal/100g