Ashlam-Fu

Pikantny makaron według chińskiego przepisu doskonale zaspokoi głód! Świetna przekąska! Z własnego doświadczenia mama nauczyła gotować.
ELENKAAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 1 g
tłuszcze 11 % 1 g
węglowodany 78 % 7 g
32 kcal
IG: 83 / 17 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

przepis na makaron skrobiowy. Podgrzej wodę do wrzenia. Dodaj sól do smaku, trochę oleju roślinnego. Rozcieńczyć skrobię w niewielkiej ilości zimnej wody. Wlać cienkim strumieniem do wrzącej wody, energicznie mieszając. Gotować na wolnym ogniu, ciągle mieszając .Galaretka jest gotowa, gdy trudno jest już przeszkadzać. Wlać do płytkiego naczynia nasmarowanego olejem roślinnym. Ostudzić.
przechowuj gotową skrobię do użycia w lodówce, w zamkniętym pojemniku.

aby ułatwić sobie pracę, gotowe kluski są sprzedawane w sklepach.

do sosu:
dodaj 2 kostki kurczaka do przegotowanej wody, schłodź!
mięso mielone smażyć na złoty kolor, osobno usmażyć cebulę pokrojoną w pół-pierścienie, pieprz, schłodzić dodać do mięsa mielonego.Z jajek robimy baltushkę, smażymy również na oleju, dodajemy do mięsa mielonego. Dodajemy tam drobno posiekany jusai, wszystko mieszamy.Napełnij mięso mielone i wcześniej dodane składniki schłodzoną wodą, wszystko dokładnie wymieszaj, dodaj sól, ocet, sos sojowy do smaku. Drobno posiekaj czosnek.Sos jest gotowy!

włóż makaron do głębokiego talerza na dno, a następnie pokrój skrobię w cienkie paski, napełnij wszystko sosem! Danie na zimno! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Makaron - 135   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Jusai - 43   kcal/100g
  • Kostka bulionowa - 40   kcal/100g

Podobne przepisy