domowa solanka
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
istnieje cała masa przepisów kulinarnych na domową mieszankę, moja różni się od innych tym, że nie dodaje się do niej pasty pomidorowej. Zamiast tego używa się świeżych pomidorów. Jeśli nie jest to dla nich sezon (a w sklepie są bardzo drogie w tym czasie), możesz bezpiecznie użyć solonych lub marynowanych pomidorów. Najważniejsze, że są czerwone i mięsiste.
najpierw ugotuj mięso w całych kawałkach. Otrzymany z niego bulion używamy do mieszanki.
osobno na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w półpierścienie i startą marchewkę. Kolor warzyw powinien stać się złoty. Do cebuli dodajemy pokrojone w kostkę ogórki, a także oliwki. Na koniec dodajemy obrane pomidory, również pokrojone na kawałki (można dodać więcej pomidorów, wtedy solanka będzie bogatsza). Sól-pieprz do smaku, dodaj suche przyprawy.
wlej niewielką ilość bulionu do smażenia i trzymaj w ogniu, aż będzie ugotowany. Gotowość zależy od intensywnego bulgotania przez trzy minuty.
ugotowane mięso kroimy na małe kawałki. Kroimy również kiełbasę. Przenosimy całe mięso wraz z opiekaniem do bulionu i mieszamy.
pozostaw na małym ogniu, aż się zagotuje. Gotuj przez co najmniej pięć minut. Po wypróbowaniu i, jeśli to konieczne, solimy jeszcze raz.
włóż trzy kółka cytryny do gotowej mieszanki – pozwól jej się zaparzyć.
domowa solanka oczywiście ze śmietaną. Chociaż lubię też używać majonezu.
najpierw ugotuj mięso w całych kawałkach. Otrzymany z niego bulion używamy do mieszanki.
osobno na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w półpierścienie i startą marchewkę. Kolor warzyw powinien stać się złoty. Do cebuli dodajemy pokrojone w kostkę ogórki, a także oliwki. Na koniec dodajemy obrane pomidory, również pokrojone na kawałki (można dodać więcej pomidorów, wtedy solanka będzie bogatsza). Sól-pieprz do smaku, dodaj suche przyprawy.
wlej niewielką ilość bulionu do smażenia i trzymaj w ogniu, aż będzie ugotowany. Gotowość zależy od intensywnego bulgotania przez trzy minuty.
ugotowane mięso kroimy na małe kawałki. Kroimy również kiełbasę. Przenosimy całe mięso wraz z opiekaniem do bulionu i mieszamy.
pozostaw na małym ogniu, aż się zagotuje. Gotuj przez co najmniej pięć minut. Po wypróbowaniu i, jeśli to konieczne, solimy jeszcze raz.
włóż trzy kółka cytryny do gotowej mieszanki – pozwól jej się zaparzyć.
domowa solanka oczywiście ze śmietaną. Chociaż lubię też używać majonezu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Kiełbasa "amatorska" - 291 kcal/100g
- Kiełbasa "Ukraińska" - 404 kcal/100g
- Kiełbasa"cukrzycowa" - 254 kcal/100g
- Kiełbasa "doktorska" - 197 kcal/100g
- Kiełbasa dietetyczna - 170 kcal/100g
- Kiełbasa"mleczna" - 252 kcal/100g
- Kiełbasa wędzona - 507 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pikle - 11 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g