domowa solanka

Rozkoszujący się zapachem, apetycznym wyglądem i neoboknoceną.
EudokiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 11 g
tłuszcze 39 % 9 g
węglowodany 13 % 3 g
153 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
istnieje cała masa przepisów kulinarnych na domową mieszankę, moja różni się od innych tym, że nie dodaje się do niej pasty pomidorowej. Zamiast tego używa się świeżych pomidorów. Jeśli nie jest to dla nich sezon (a w sklepie są bardzo drogie w tym czasie), możesz bezpiecznie użyć solonych lub marynowanych pomidorów. Najważniejsze, że są czerwone i mięsiste.

najpierw ugotuj mięso w całych kawałkach. Otrzymany z niego bulion używamy do mieszanki.

osobno na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w półpierścienie i startą marchewkę. Kolor warzyw powinien stać się złoty. Do cebuli dodajemy pokrojone w kostkę ogórki, a także oliwki. Na koniec dodajemy obrane pomidory, również pokrojone na kawałki (można dodać więcej pomidorów, wtedy solanka będzie bogatsza). Sól-pieprz do smaku, dodaj suche przyprawy.

wlej niewielką ilość bulionu do smażenia i trzymaj w ogniu, aż będzie ugotowany. Gotowość zależy od intensywnego bulgotania przez trzy minuty.

ugotowane mięso kroimy na małe kawałki. Kroimy również kiełbasę. Przenosimy całe mięso wraz z opiekaniem do bulionu i mieszamy.

pozostaw na małym ogniu, aż się zagotuje. Gotuj przez co najmniej pięć minut. Po wypróbowaniu i, jeśli to konieczne, solimy jeszcze raz.

włóż trzy kółka cytryny do gotowej mieszanki – pozwól jej się zaparzyć.

domowa solanka oczywiście ze śmietaną. Chociaż lubię też używać majonezu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Kiełbasa "amatorska" - 291   kcal/100g
  • Kiełbasa "Ukraińska" - 404   kcal/100g
  • Kiełbasa"cukrzycowa" - 254   kcal/100g
  • Kiełbasa "doktorska" - 197   kcal/100g
  • Kiełbasa dietetyczna - 170   kcal/100g
  • Kiełbasa"mleczna" - 252   kcal/100g
  • Kiełbasa wędzona - 507   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pikle - 11   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy