papryka na zimę z cukrem
skład / składniki
30
porcje:
gotowanie krok po kroku
obierz bułgarską paprykę i pokrój na 4 części, a następnie na pół, przepuść ostrą paprykę przez maszynkę do mięsa, drobno posiekaj koperek, natkę pietruszki, włóż wszystko do dużej emaliowanej patelni lub miski, zalej olejem, solą, dodaj esencję, cukier - wymieszaj i włóż Gaz (jeśli pieprz dobrze wydziela sok,dodaj mniej niż 0,5 litra wody), dodaj wyciśnięty czosnek i, gdy cała ta masa się zagotuje, gotuj przez 5 minut, wlej sok pozostały w misce do słoików, na ułożoną paprykę. Sterylizuj słoiki z pieprzem (słoik 0,5 l-15 minut), zwiń i umieść pod "futrem", aż ostygnie.
jeśli chcesz ugotować połowę normy, nie możesz jej wysterylizować, po prostu przykryj pokrywkami, a gdy pieprz ostygnie w słoikach, włóż do lodówki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Esencja octu - 11 kcal/100g