domowe kwaśne toffi
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
w odpowiednim rondlu z wanilią (weź trochę) podgrzej śmietanę, dodaj do niej cukier i zagotuj, mieszając.
zmniejsz ogień do minimum i bez przerwy mieszaj, gotuj przez około godzinę, aż cała masa będzie gęsta i zmieni kolor.
po ułożeniu na papierze do pieczenia (odpowiednia jest również plastikowa forma) i schłodzeniu. Nie jest konieczne umieszczanie w lodówce, odpowiednia jest również temperatura pokojowa. Musisz dać cukierkom dwie godziny, aż masa stwardnieje.
następnie pokrój gotową i zamrożoną warstwę na bloki.
posyp cukierki cukrem pudrem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g