domowe kwaśne toffi

dzieci będą zachwycone! Bardzo smaczne, szybkie i proste! Łatwo. Przystępnie. Smacznie. Te domowe toffi są bardzo podobne do tych toffi ze sklepu, do których wszyscy są przyzwyczajeni. Jednak ich smak jest bardzo oryginalny.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 2 g
tłuszcze 25 % 13 g
węglowodany 71 % 36 g
275 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

w odpowiednim rondlu z wanilią (weź trochę) podgrzej śmietanę, dodaj do niej cukier i zagotuj, mieszając.

zmniejsz ogień do minimum i bez przerwy mieszaj, gotuj przez około godzinę, aż cała masa będzie gęsta i zmieni kolor.

po ułożeniu na papierze do pieczenia (odpowiednia jest również plastikowa forma) i schłodzeniu. Nie jest konieczne umieszczanie w lodówce, odpowiednia jest również temperatura pokojowa. Musisz dać cukierkom dwie godziny, aż masa stwardnieje.

następnie pokrój gotową i zamrożoną warstwę na bloki. 
posyp cukierki cukrem pudrem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy