skład / składniki
gotowanie krok po kroku
gotuj mięso, najlepiej tłuste, wołowinę, drób.
ciasto-wlej wodę do mąki, rozbij jajko, + sól, zagniataj elastyczne ciasto, bliżej ciasnego, odstaw na 20 minut. Podziel go na dwie części, każdą rozwałkuj na warstwę (1 cm), pokrój w paski o szerokości 2 cm i długości 1 cm.
każdy pasek na planszy dociśnij trzema palcami (wskazany., średni., bezimienny.) i pociągnąć do siebie z siłą. Ciasto powinno przybrać kształt muszli (lepiej posypać mąką, aby nie przyklejało się do rąk).
ugotuj powstałe pierogi w bulionie przez trzy do czterech minut.
obierz czosnek, drobno posiekaj, zalej bulionem.
połóż Gałuszki na talerzu. Na wierzchu znajduje się mięso pokrojone na kawałki. Czosnek podawać w misce jako sos. Mięso lub galushka zanurza się w sosie i zjada. Okazuje się, że Czeskie Galushki są bardzo smaczne.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g