kandyzowane mandarynki (skórki mandarynki)
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
prawdopodobnie wiele osób zjada wiele owoców cytrusowych w święta Nowego Roku. Radzę nie wyrzucać skór, ale gotować z nich pyszne słodycze, które są zdrowsze niż jakiekolwiek cukierki sklepowe.
za każdym razem, gdy mam ilość i różnorodność owoców cytrusowych, może się różnić - polecam gotować z tego, co masz do dyspozycji.
przepis piszę tak, jak pierwotnie.
wziąłem średniej wielkości pomarańcze pięć sztuk, dodałem jeszcze dwie cytryny.
napełnij Skórki wodą, aby były całkowicie zamknięte (ok. 2-2, 5 L).
umieść na kuchence, zagotuj, przytrzymaj przez 10 minut.
pozwól wodzie spłynąć w durszlaku i umyj skórki pod zimną wodą.
włóż do rondla, zalej ponownie zimną wodą i solą (1 łyżeczka)
gotuj przez 10 minut, spuść wodę, spłucz i ponownie napełnij zimną wodą i solą.
gotujemy po raz trzeci. Spłucz pod kranem, pozwól wodzie spłynąć.
pokrój skórki na pół centymetrowe paski.
2 szklanki cukru, zagotuj szklankę wrzącej wody.
w powstałym syropie pomiń wszystkie skórki. Gotuj wszystko, aż się zagotuje na średnim ogniu (około 40 minut). Mieszać.
Skórki staną się praktycznie przezroczyste. Syrop prawie cały się ugotuje, więc możesz skończyć. Włóż kwas cytrynowy.
następnie wykonujemy zgodnie z życzeniem. Część kandyzowanych skórek z syropem przeniosłem do słoika, zostawiłem na ciasto.
resztę przeniosłem do durszlaka, pozwoliłem syropowi spłynąć. Zwiń kandyzowane owoce w cukrze i wysusz je. Dwie godziny później cukierki były gotowe.
możesz pozwolić syropowi spłynąć, po podgrzaniu w piekarniku w temperaturze 50-70 stopni przez około godzinę. Następnie posyp kandyzowane skórki cukrem.
za każdym razem, gdy mam ilość i różnorodność owoców cytrusowych, może się różnić - polecam gotować z tego, co masz do dyspozycji.
przepis piszę tak, jak pierwotnie.
wziąłem średniej wielkości pomarańcze pięć sztuk, dodałem jeszcze dwie cytryny.
napełnij Skórki wodą, aby były całkowicie zamknięte (ok. 2-2, 5 L).
umieść na kuchence, zagotuj, przytrzymaj przez 10 minut.
pozwól wodzie spłynąć w durszlaku i umyj skórki pod zimną wodą.
włóż do rondla, zalej ponownie zimną wodą i solą (1 łyżeczka)
gotuj przez 10 minut, spuść wodę, spłucz i ponownie napełnij zimną wodą i solą.
gotujemy po raz trzeci. Spłucz pod kranem, pozwól wodzie spłynąć.
pokrój skórki na pół centymetrowe paski.
2 szklanki cukru, zagotuj szklankę wrzącej wody.
w powstałym syropie pomiń wszystkie skórki. Gotuj wszystko, aż się zagotuje na średnim ogniu (około 40 minut). Mieszać.
Skórki staną się praktycznie przezroczyste. Syrop prawie cały się ugotuje, więc możesz skończyć. Włóż kwas cytrynowy.
następnie wykonujemy zgodnie z życzeniem. Część kandyzowanych skórek z syropem przeniosłem do słoika, zostawiłem na ciasto.
resztę przeniosłem do durszlaka, pozwoliłem syropowi spłynąć. Zwiń kandyzowane owoce w cukrze i wysusz je. Dwie godziny później cukierki były gotowe.
możesz pozwolić syropowi spłynąć, po podgrzaniu w piekarniku w temperaturze 50-70 stopni przez około godzinę. Następnie posyp kandyzowane skórki cukrem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Skórka mandarynki - 35 kcal/100g