Kawa po turyńsku Bicerin
skład / składniki
3
porcje:
gotowanie krok po kroku
drobno posiekaj czekoladę nożem.
wlej mleko do rondla lub chochli, dodaj czekoladę i stopniowo podgrzewaj. Mieszaj, czekolada powinna się rozproszyć.
zwiększ ogień, zagotuj masę i odstaw na bok. (powinien być gęsty jak galaretka).
wlej część masy czekoladowej do szklanki lub kieliszka do wina. Na wierzchu ostrza noża lub lepiej wlać kawę z tyłu łyżki.
na wierzch dodaj bitą śmietanę. Posyp kawę po turyńsku kawałkami czekolady.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Kawa naturalna, mielona - 201 kcal/100g
- Kawa - 94 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g