kawa po turyńsku Bicerin

ten napój kawowo-czekoladowy z pewnością przypadnie Ci do gustu. Delikatny smak. Napój kawowo-czekoladowy ze śmietaną SMAK-ALE!
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 7 g
tłuszcze 39 % 11 g
węglowodany 36 % 10 g
181 kcal
IG: 22 / 0 / 78

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.

drobno posiekaj czekoladę nożem.

wlej mleko do rondla lub chochli, dodaj czekoladę i stopniowo podgrzewaj. Mieszaj, czekolada powinna się rozproszyć.

zwiększ ogień, zagotuj masę i odstaw na bok. (powinien być gęsty jak galaretka).

wlej część masy czekoladowej do szklanki lub kieliszka do wina. Na wierzchu ostrza noża lub lepiej wlać kawę z tyłu łyżki.

na wierzch dodaj bitą śmietanę. Posyp kawę po turyńsku kawałkami czekolady.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Kawa naturalna, mielona - 201   kcal/100g
  • Kawa - 94   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g

Podobne przepisy