Sałatka smok z konserw rybnych
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
spuścić płyn z konserw rybnych, rozgnieść miąższ vidką. Połóż postać smoka (sylwetkę) na talerzu.
następnie w następnej warstwie umieść obrane i starte na drobnej tarce gotowane jajka zmieszane z 1 łyżką. l majonez i posiekany ząbek czosnku.
następna warstwa to obrane i drobno starte buraki + drobno starte ogórki kiszone ( wyciśnij nadmiar płynu) + majonez.
Udekoruj Smoka.
zamiast suszonych śliwek możesz użyć czarnych oliwek.
na samym końcu był już majonez na krawędzi talerza nałożony świąteczny napis-2012.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Granat - 52 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Saura blanszowana w oleju - 283 kcal/100g
- Sardynka Atlantycka z dodatkiem masła - 238 kcal/100g
- Sardynka w oleju - 221 kcal/100g
- Sardynka w sosie pomidorowym - 162 kcal/100g
- Makrela w oleju - 278 kcal/100g
- Szprot w sosie pomidorowym - 154 kcal/100g
- Pikle - 11 kcal/100g