porcja sałatka z jarmużu z pomarańczami i kurczakiem

wyśmienita porcja sałatki w skórce pomarańczowej! Podobała mi się prostota przygotowania samej sałatki, przyjemny świeży smak i serwowanie w pomarańczowych koszach. Bardzo świeża i lekka porcja sałatki. Pomarańcza nadaje sałatce pewien smak.
lakshmi-777Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 4 g
tłuszcze 44 % 7 g
węglowodany 31 % 5 g
100 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
Zróbmy kosze z pomarańczy. Po obu stronach wykonujemy nacięcia na owocach. Następnie dzielimy na nich pomarańczę i usuwamy rdzeń. Miąższ jednej pomarańczy trafi do sałatki.

Uchwyty na koszach można wyciąć nożyczkami.

drobno posiekaj liście sałaty. Wymieszaj je z miąższem pomarańczowym, posiekanym filetem z kurczaka, papryką, koperkiem, zieloną cebulą. Pieprz i sól wszystko.

dodaj majonez.

układamy porcję sałatki kapustnej z pomarańczami w koszyczkach pomarańczy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Kapusta pekińska - 16   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy