klopsiki mięsne z sosem śmietanowym (Kottbullar)

Twój mężczyzna się nie oprze! Proste, szybkie i bardzo smaczne! Szwedzkie restauracje zawsze miały reputację nudnych i prymitywnych lokali, w których nie wpuszczano mężczyzn bez krawata, a relaks z przyjaciółmi był nierealny. Tak więc Szwedzkie restauracje uratowały zwykłe domowe jedzenie, proste, choć nie tak rzadkie. Dziś w menu Restauracji znajdziesz wiele "egzotycznych". W tym rodzaj takiego przepisu kulinarnego, jak klopsiki mięsne z IKEA z sosem śmietanowym (Kottbullar). Nawiasem mówiąc, jest to tradycyjne danie domowej kuchni, które Szwedzi tak bardzo kochają, a nie tylko oni, i teraz.
BarbaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 7 g
tłuszcze 59 % 22 g
węglowodany 22 % 8 g
279 kcal
IG: 63 / 0 / 38

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
więc dzisiaj mamy klopsiki, które można przygotować w zaledwie 15 minut. Drobno posiekaną cebulę smażymy w kilku łyżkach oleju na złoty kolor. A następnie zetrzyj ziemniaki, zwilż mąkę wodą. Teraz-wymieszaj wszystkie składniki, w tym oba mięso mielone, dopraw wszystko do smaku solą, a także białym pieprzem. A jeśli chcesz, dodaj tutaj pokruszoną jamajską paprykę.

uformuj dwie łyżki mielonego mięsa w wystarczająco duże okrągłe kulki. Ułożymy je na desce, którą należy posypać mąką-aby nasze kulki się nie przykleiły. Smaż je na maśle, robiąc powolne światło.
a teraz przyszła kolej na kremowy sos, który przygotujemy ze 100 ml śmietany, do której dodamy 200 ml bulionu mięsnego lub wrzącej wody, 1 łyżkę białej mąki, chiński sos sojowy i sól oraz z białym pieprzem.

podgrzej bulion w rondlu (możesz wlać wrzącą wodę). Dodaj tam śmietanę i zagęść mąką, jeśli chcesz. Dopraw całość solą i pieprzem. Sos jest gotowy!
klopsiki podawane na stole z sosem. Jako dodatek możesz ugotować ziemniaki, dodać liście sałaty.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy