skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować sałatkę z czarnej rzodkiewki, która jest popularnie nazywana "Królewską", należy wcześniej ugotować jaja kurze, ziemniaki i marchewkę. Potrzebujemy również: samej czarnej rzodkiewki, średniej wielkości jabłka (najlepiej słodko-kwaśnego). Do smarowania warstw sałaty użyjemy majonezu.
Krok 2:
Wybierz czarną rzodkiewkę w sklepie gęstą, twardą, w żadnym wypadku nie ospałą. Dobrze umyj rzodkiewkę i obierz. Następnie pocieramy go. Teraz najciekawsza część: aby nie było nieprzyjemnego zapachu charakterystycznego dla rzodkiewki, posolić ją, przykryć pokrywką i mocno potrząsnąć jedną lub dwie minuty. Zapach oczywiście nie zniknie całkowicie, ale nie stanie się tak ostry.
Krok 3:
Gotowane w "mundrze" ziemniaki obrać i zetrzeć na grubej tarce. Rozłóż ziemniaki, sól i pieprz na naczyniu.
Krok 4:
Podziel startą rzodkiewkę na trzy równe części. Jedną część rozprowadzamy równą warstwą na ziemniakach.
Krok 5:
Następnie grubo posmaruj majonezem.
Krok 6:
Następna warstwa to gotowana marchewka, starta na grubej tarce. Trochę soli i pieprzu.
Krok 7:
Rozłóż drugą część startej czarnej rzodkiewki.
Krok 8:
Posmaruj majonezem.
Krok 9:
Drobno posiekaj połowę małej cebuli. Nie można dodawać cebuli.
Krok 10:
Następnie wykonujemy warstwę startego jabłka.
Krok 11:
I rozłóż resztę czarnej rzodkiewki. Dobrze posmaruj majonezem.
Krok 12:
Jajka na twardo dzielimy na białka i żółtka.
Krok 13:
Zetrzyj białka jajek na grubej tarce i lekko pociągnij je majonezem.
Krok 14:
Ostatnią warstwą wcieramy żółtka na drobnej tarce i równomiernie rozprowadzamy na sałatce. Udekoruj sałatkę do woli. Pokroiłem oliwki w pierścienie i ułożyłem je w kwiaty ze środkami zielonego groszku. Możesz także zrobić kwiaty z gotowanej marchewki.
sałatka jest przygotowywana z najprostszych potraw. Sałatka jest lekka, delikatna, niebanalna i bardzo smaczna. Jednocześnie żaden z gości nie zgadnie,z czego zrobiona jest sałatka, ponieważ rzodkiewka prawie nie jest w niej wyczuwalna, ale daje odrobinę pikanterii.
smacznego!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Oliwki - 115 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Rzodkiewka - 35 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g