Sałatka ziemniaczana z czarnej rzodkiewki, jajek, jabłek i warzyw

Sałatka zwana świąteczną lub Królewską. Rzodkiewka to produkt specyficzny, ale bardzo przydatny! Okazuje się również, że można z niego przygotować sałatki godne świątecznego stołu. Oferuję przepis na jedną z kilku sałatek z rzodkiewką, która jest przygotowywana warstwami.
hallen-bunnyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 3 g
tłuszcze 43 % 9 g
węglowodany 43 % 9 g
130 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować sałatkę z czarnej rzodkiewki, która jest popularnie nazywana "Królewską", należy wcześniej ugotować jaja kurze, ziemniaki i marchewkę. Potrzebujemy również: samej czarnej rzodkiewki, średniej wielkości jabłka (najlepiej słodko-kwaśnego). Do smarowania warstw sałaty użyjemy majonezu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wybierz czarną rzodkiewkę w sklepie gęstą, twardą, w żadnym wypadku nie ospałą. Dobrze umyj rzodkiewkę i obierz. Następnie pocieramy go. Teraz najciekawsza część: aby nie było nieprzyjemnego zapachu charakterystycznego dla rzodkiewki, posolić ją, przykryć pokrywką i mocno potrząsnąć jedną lub dwie minuty. Zapach oczywiście nie zniknie całkowicie, ale nie stanie się tak ostry.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotowane w "mundrze" ziemniaki obrać i zetrzeć na grubej tarce. Rozłóż ziemniaki, sól i pieprz na naczyniu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podziel startą rzodkiewkę na trzy równe części. Jedną część rozprowadzamy równą warstwą na ziemniakach.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie grubo posmaruj majonezem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następna warstwa to gotowana marchewka, starta na grubej tarce. Trochę soli i pieprzu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż drugą część startej czarnej rzodkiewki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posmaruj majonezem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Drobno posiekaj połowę małej cebuli. Nie można dodawać cebuli.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie wykonujemy warstwę startego jabłka.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    I rozłóż resztę czarnej rzodkiewki. Dobrze posmaruj majonezem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Jajka na twardo dzielimy na białka i żółtka.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zetrzyj białka jajek na grubej tarce i lekko pociągnij je majonezem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ostatnią warstwą wcieramy żółtka na drobnej tarce i równomiernie rozprowadzamy na sałatce. Udekoruj sałatkę do woli. Pokroiłem oliwki w pierścienie i ułożyłem je w kwiaty ze środkami zielonego groszku. Możesz także zrobić kwiaty z gotowanej marchewki.

sałatka jest przygotowywana z najprostszych potraw. Sałatka jest lekka, delikatna, niebanalna i bardzo smaczna. Jednocześnie żaden z gości nie zgadnie,z czego zrobiona jest sałatka, ponieważ rzodkiewka prawie nie jest w niej wyczuwalna, ale daje odrobinę pikanterii.

smacznego!!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Oliwki - 115   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Rzodkiewka - 35   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy