kompot morelowy na zimę z miodem i cynamonem

Jak miło jest poczuć letnią owocową świeżość zimą! Takie morele w puszkach zachwycą Cię mroźną zimą! Oczywiście ten przepis na kompot można zrobić bez cynamonu i miodu, ale radzę eksperymentować ze smakiem kompotu, dodając nie tylko te składniki, ale także takie jak gałka muszkatołowa, suszone skórki mandarynki i goździki. Spróbuj nie pożałujesz!
♥Nata╬♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 94 % 16 g
76 kcal
IG: 35 / 0 / 65

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

minęło lato, świeże owoce powoli znikają, a więc chcesz ulubionego świeżo wyciśniętego soku jesienią i zimą. I jak pomaga nam w tym momencie słoik przygotowanego kompotu! Nie tylko zachwyca letnim smakiem, ale także jest pełen witamina! Kompoty można gotować z dowolnych owoców i jagód, dlatego istnieje wiele przepisów. Bardzo lubię kompot morelowy z miodem! Miód i cynamon nadają szczególny smak i aromat kompotowi z dowolnych owoców i jagód. 
najpierw przygotujmy puszki. Puszki należy dobrze umyć i trzymać nad parą przez pięć minut. Weźmy średniej wielkości dojrzałe morele. Owoce nie powinny być zbyt miękkie, w przeciwnym razie zmiękną podczas gotowania. To oczywiście nie zepsuje smaku kompotu, ale sprawi, że będzie mętny. Umyte morele układamy w słoikach w równych ilościach. Syrop przygotujemy z wody i miodu. Rozpuść miód w wodzie i zagotuj. Napełnij nasze morele gotowym gorącym syropem. Zamykamy słoiki pokrywkami i sterylizujemy przez 10 minut. Po dwóch dniach, jeśli masz ochotę & nbsp;kompot z moreli na zimę, możesz jeść.

Tak, jeśli zamierzasz zrobić ten przepis ze skórkami mandarynki, cynamonem i innymi przyprawami, warto je dodać podczas przygotowywania syropu, skórki mandarynki i goździki przed nalaniem syropu, aby usunąć filtrując syrop  do kompotu przez sitko lub coś innego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Morele - 46   kcal/100g
  • Morele w puszkach - 50   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Skórka mandarynki - 35   kcal/100g

Podobne przepisy