zupa cebulowa po szkocku
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
dziś na lunch zrobiłam zupę, która jest dość powszechna w kuchni szkockiej. Pomimo tak wielu liter w tym przepisie kulinarnym, przygotowanie zupy cebulowej po szkocku jest bardzo łatwe i proste.
opłucz i osusz kurczaka. Pory należy również umyć i pokroić, aby kawałki miały nie więcej niż 6 mm szerokości. Oczyść cebulę, włóż do niej gałązki goździków i włóż do kurczaka. Pokrój Por na pół, włóż jedną część do rondla, a następnie kurczaka i zalej zimną wodą. Pamiętaj, że woda powinna całkowicie zakryć kurczaka. Wkładamy patelnię do ognia, doprowadzamy do wrzenia.
gdy tylko kurczak się zagotuje, umyj wszystkie warzywa, drobno posiekaj i włóż do bulionu, wyślij tam pieprz. Gotuj przez 2 godziny. Dodaj liść laurowy na 10 minut przed gotowaniem kurczaka.
teraz wyjmujemy kurczaka. Wyciągamy zioła, pieprz i liście laurowe z bulionu i wyrzucamy. Pokrój kurczaka na kawałki i dodaj do zupy wraz ze śliwkami.
teraz zdradzę ci mały sekret: osobno w 1 litrze wody gotuj Pozostałe pory przez 3 minuty, a następnie opłucz w zimnej wodzie i dodaj do wspólnego rondla. Dzięki tej sztuczce twoje jedzenie będzie jasne i kolorowe.
opłucz i osusz kurczaka. Pory należy również umyć i pokroić, aby kawałki miały nie więcej niż 6 mm szerokości. Oczyść cebulę, włóż do niej gałązki goździków i włóż do kurczaka. Pokrój Por na pół, włóż jedną część do rondla, a następnie kurczaka i zalej zimną wodą. Pamiętaj, że woda powinna całkowicie zakryć kurczaka. Wkładamy patelnię do ognia, doprowadzamy do wrzenia.
gdy tylko kurczak się zagotuje, umyj wszystkie warzywa, drobno posiekaj i włóż do bulionu, wyślij tam pieprz. Gotuj przez 2 godziny. Dodaj liść laurowy na 10 minut przed gotowaniem kurczaka.
teraz wyjmujemy kurczaka. Wyciągamy zioła, pieprz i liście laurowe z bulionu i wyrzucamy. Pokrój kurczaka na kawałki i dodaj do zupy wraz ze śliwkami.
teraz zdradzę ci mały sekret: osobno w 1 litrze wody gotuj Pozostałe pory przez 3 minuty, a następnie opłucz w zimnej wodzie i dodaj do wspólnego rondla. Dzięki tej sztuczce twoje jedzenie będzie jasne i kolorowe.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Pory - 33 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g