kubański poncz do herbaty
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
Poncz to bardzo popularny gorący napój, który od dawna jest podawany na różnych uroczystościach, przyjęciach i sylwestrach. Korzenie słowa "Punch" sięgają starożytnego indyjskiego pojęcia "Punch" - tłumaczy się to jako "pięć". I rzeczywiście, przepis na poncz miał kiedyś tylko pięć składników: herbatę, miód lub cukier, przyprawy, rum i wino. Obecny przepis na poncz nie jest tak surowy. Ważne jest nie dokładne przestrzeganie składników, ale kunszt i delikatny smak. Ostatnio popularne stały się poncze napiwki, które w ogóle nie zawierają napojów alkoholowych. Kuba nie pozostaje w tyle za najnowszymi trendami, których mieszkańcy uwielbiają pić herbaty-poncze zawierające soki owocowe. Korzyści z owoców na Kubie są obfite, więc możesz eksperymentować ze składem ponczu herbacianego. Zróbmy jedną z opcji kubańskiej herbaty ponczowej. Aby go przygotować, parzymy goździki i herbatę wrzącą wodą przez 4 minuty. Następnie mieszamy herbatę, filtrujemy i wlewamy do małego naczynia. Ananasa kroimy w plastry i dodajemy do herbaty. Wlej tam soki z owoców i włóż cukier. Herbata-poncz podajemy podgrzana do 65 C.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ananasy - 49 kcal/100g
- Ananasy w puszkach - 57 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Borówka - 44 kcal/100g
- Jagody świeżo mrożone - 56 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Sok pomarańczowy - 36 kcal/100g
- Herbata - 0 kcal/100g