kubański poncz do herbaty

Poczuj klimat Kuby w domu, w kuchni!
Lubov♀Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 4 g
19 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min
Poncz to bardzo popularny gorący napój, który od dawna jest podawany na różnych uroczystościach, przyjęciach i sylwestrach. Korzenie słowa "Punch" sięgają starożytnego indyjskiego pojęcia "Punch" - tłumaczy się to jako "pięć". I rzeczywiście, przepis na poncz miał kiedyś tylko pięć składników: herbatę, miód lub cukier, przyprawy, rum i wino. Obecny przepis na poncz nie jest tak surowy. Ważne jest nie dokładne przestrzeganie składników, ale kunszt i delikatny smak. Ostatnio popularne stały się poncze napiwki, które w ogóle nie zawierają napojów alkoholowych. Kuba nie pozostaje w tyle za najnowszymi trendami, których mieszkańcy uwielbiają pić herbaty-poncze zawierające soki owocowe. Korzyści z owoców na Kubie są obfite, więc możesz eksperymentować ze składem ponczu herbacianego. Zróbmy jedną z opcji kubańskiej herbaty ponczowej. Aby go przygotować, parzymy goździki i herbatę wrzącą wodą przez 4 minuty. Następnie mieszamy herbatę, filtrujemy i wlewamy do małego naczynia. Ananasa kroimy w plastry i dodajemy do herbaty. Wlej tam soki z owoców i włóż cukier. Herbata-poncz podajemy podgrzana do 65 C.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ananasy - 49   kcal/100g
  • Ananasy w puszkach - 57   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Borówka - 44   kcal/100g
  • Jagody świeżo mrożone - 56   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Sok pomarańczowy - 36   kcal/100g
  • Herbata - 0   kcal/100g

Podobne przepisy