skład / składniki
metoda gotowania
jeśli chcesz zastąpić nudną sałatkę Olivier na nadchodzącej uczcie, ten przepis kulinarny jest dla ciebie. Ta sałatka jest bardzo prosta i nie mniej smaczna niż Olivier. Jeśli uważasz, że ten przepis jest tylko na święta, to się mylisz. Sałatka z tuńczykiem to posiłek odpowiedni na co dzień.
najpierw drobno posiekaj cebulę. Jeśli cebula jest zbyt "zła", najlepiej namoczyć ją trochę w wodzie. Zalej go wrzącą wodą przez 10 minut, a następnie spuść wodę i spłucz na zimno. To sprawi, że będzie bardziej miękki w smaku.
ugotuj jajka na twardo, obierz i zetrzyj na grubej tarce. Zetrzyj surową marchewkę na małej.
otwieramy słoik z tuńczykiem i solą z niego marynatę. Następnie umieść go na talerzu i zmiażdż widelcem.
w salaterce lub po prostu talerzu wymieszaj razem rybę, cebulę, jajka i marchewkę. Sól do smaku i wszystko dobrze wymieszaj.
teraz wlej majonez, ponownie wymieszaj i sałatka z tuńczykiem jest gotowa.
na zakończenie wszystkiego sałatkę można ozdobić ziołami. Tutaj wybór jest szeroki, możesz użyć pietruszki, koperku lub liści sałaty.
to wszystko, smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Tuńczyk w puszce we własnym soku - 96 kcal/100g