Sałatka buraki, ziemniaki, śledzie

pyszna i elegancka sałatka na uroczystą kolację! Polecam wspaniały przepis kulinarny na bardzo smaczne danie. Spróbuj, a na pewno pokochasz tę pikantną sałatkę. Jego przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności i nie zajmuje dużo czasu.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 5 g
tłuszcze 39 % 9 g
węglowodany 39 % 9 g
139 kcal
IG: 78 / 0 / 22

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy wszystkie niezbędne produkty wskazane w składnikach i sprawdzamy, jak przygotować sałatkę z buraków, ziemniaków i śledzia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw oczyść śledzie. Patroszymy go, przecinając brzuch, odcinamy głowę i kręgosłup, wyjmujemy kości i usuwamy skórę. Potrzebujemy tylko miąższu tej ryby. Jeśli śledź jest zbyt słony, należy go najpierw namoczyć w wodzie lub mleku. Pokrój filet rybny na małe plasterki. Jeśli nie chcesz tracić czasu na krojenie śledzia, kup gotowy filet w sklepie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotujemy ziemniaki " w mundurach & quot;. Aby to zrobić, włóż go do rondla z zimną osoloną wodą i gotuj po gotowaniu przez 25 minut, aż będzie gotowy, co można sprawdzić za pomocą noża z ostrym ostrzem. Wyjmujemy z wody i pozwalamy ostygnąć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotuj buraki przez 40-50 minut, aby były miękkie, a następnie schłodź je, wyjmując z patelni i pozostawiając na chwilę w chłodnym miejscu. Gotowość buraków można również łatwo sprawdzić nożem, przekłuwając je w kilku miejscach w celu przetestowania.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podziel wszystkie komponenty na dwie części.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zetrzyj ziemniaki, buraki i jabłka na tarce o dużym przekroju (jabłka można posypać sokiem z cytryny, aby się nie ściemniały). Obierz i posiekaj cebulę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Teraz zajmijmy się" montażem " sałatki. Jest to montaż, ponieważ sekwencja działań jest tutaj ważna. Połóż połowę śledzia na dnie miski sałatkowej, połóż połowę wszystkich ziemniaków na wierzchu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie rozłóż połowę wiórków jabłkowych.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następna warstwa będzie składać się z połowy buraków i połowy cebuli.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej połowę przygotowanego majonezu na wierzch.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyrównaj to.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie przechodzimy przez drugi krąg: układamy śledzie i ziemniaki.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Następnie starte jabłko.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zakończ danie warstwą buraków i cebuli.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Napełnij sałatkę pozostałym majonezem. Na koniec udekoruj sałatkę posiekaną natką pietruszki. Gotowe danie daje czas na impregnację.

Sałatka z przekąskami ze śledziem spodoba się wszystkim, ponieważ okazuje się soczysta, satysfakcjonująca, o bogatym pikantnym smaku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Śledź w oleju roślinnym - 301   kcal/100g
  • Śledź w śmietanie - 97   kcal/100g
  • Śledź w sosie pomidorowym - 159   kcal/100g
  • Śledzie wędzone na gorąco - 215   kcal/100g
  • Śledzie marynowane - 192   kcal/100g
  • Śledź świeży - 161   kcal/100g
  • Śledzie solone - 217   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy