Sałatka z kalmarów i pomidorów

jasna i pyszna sałatka będzie ozdobą świątecznego stołu!
MilaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 11 g
tłuszcze 58 % 18 g
węglowodany 6 % 2 g
216 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 35 min

takie jedzenie można przygotować zarówno na co dzień, jak i na świąteczny stół. Bardzo smaczna okazuje się sałatka, przygotowana, więc przepis kulinarny. Myślę, że to danie można przypisać kuchni estońskiej lub dowolnej kuchni Bałtyckiej. Przystępujemy do gotowania. Gotuj jajka. A w innym naczyniu gotujemy wodę na kalmary, w której najpierw wkładamy liść laurowy, sól, pieprz. We wrzącej wodzie kładziemy umyte kalmary i gotujemy nie dłużej niż minutę. Pozwól kałamarnicom ostygnąć, a następnie pokrój je w piękne cienkie paski. Jajka są już ugotowane, obieramy je i pocieramy na grubej tarce, również pocieramy ser. Pomidory kroimy w średniej wielkości kostkę, drobno siekamy warzywa. Wszystkie przygotowane składniki układamy w jednym naczyniu, mieszamy, dodajemy majonez. Jeszcze raz dokładnie i delikatnie wymieszaj wszystkie składniki sałatki. Przygotowaną sałatkę można udekorować pozostałymi ziołami i podawać. Sałatka z kalmarów wygląda uroczo i bardzo dobrze smakuje, jest lekka i sycąca, szczególnie lubiana przez miłośników owoców morza.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kalmary smażone - 175   kcal/100g
  • Kalmary gotowane - 110   kcal/100g
  • Kalmary świeże - 74   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal / 100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal / 100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal / 100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal / 100g

Podobne przepisy