Sałatka mięsna rumianek wieprzowy z serem i jajkiem

niezwykle piękna sałatka dla pomysłowych gospodyń domowych! Raz-rumianek, dwa-rumianek, trzy-rumianek... Teraz stokrotki można również uznać za sałatkę "rumianek", bezpośrednio na świątecznym stole, wypełnionym różnorodnym jedzeniem. Składniki przepisu kulinarnego, jak już widać, nie są skomplikowane. Zaczynajmy?

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 7 g
tłuszcze 52 % 16 g
węglowodany 26 % 8 g
207 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj mięso. Wlej wodę do rondla i pozwól jej się zagotować. Włóż wieprzowinę i dodaj sól, aby mięso nie było mdłe. Czekamy na ponowne zagotowanie i usuwamy piankę utworzoną na powierzchni. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj mięso na umiarkowanym ogniu przez godzinę. Następnie wyjmij go z patelni i pozwól mu ostygnąć. Schłodzoną wieprzowinę kroimy w drobną kostkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i pokrój w średniej wielkości kostkę. Wlej niewielką ilość oleju roślinnego lub oliwy z oliwek na patelnię, podgrzej ją, rozłóż cebulę i smaż, aż będzie przezroczysta na średnim ogniu podczas mieszania.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do montażu sałatki używamy płaskiego naczynia o odpowiedniej średnicy. Pierwszą warstwą rozprowadzamy smażoną cebulę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Druga warstwa to ziemniaki w mundurze. Aby to zrobić, najpierw umyj go i włóż do wrzącej osolonej wody na 20-25 minut. Gotuj do miękkości, którą można sprawdzić nożem lub wykałaczką. Obierz schłodzone ziemniaki, zetrzyj na grubej tarce i posyp je pierwszą warstwą cebuli.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posmaruj warstwę ziemniaków majonezem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Trzecia warstwa to koreańska marchewka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następna czwarta warstwa składa się z mięsa.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posmaruj warstwę mięsa majonezem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Piąta warstwa to twardy ser starty na drobnej tarce. Ta warstwa nie jest smarowana majonezem. Teraz wiesz, jak zrobić sałatkę mięsną z rumianku wieprzowego z serem i jajkiem? Pozostaje tylko dowiedzieć się, jak go ozdobić.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    I udekorujemy sałatkę jajkami. Gotuj jajka na twardo przez 10 minut, przenieś do zimnej wody do ostygnięcia. Obierz je, pokrój wzdłuż na pół i oddziel białka od żółtek. Pocieramy żółtka na drobnej tarce, cienko kroimy białka w postaci płatków. Rozłóż kilka małych rumianków z płatków na sałatce i wypełnij środek każdego z nich żółtkami. Między kwiatami układamy zielenie.

inny sposób na udekorowanie sałatki: posyp ją pokruszonymi żółtkami i ułóż wokół krawędzi wokół żółtego środka płatki jaj, naśladując jeden duży rumianek. W tej opcji rozłóż zielenie na krawędziach. Niezależnie od wybranej metody, w każdym razie otrzymasz elegancką sałatkę tematyczną!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal / 100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal / 100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal / 100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal / 100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal / 100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal / 100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Koreańska marchewka - 134   kcal/100g

Podobne przepisy