Sałatka z marchwi i selera
skład / składniki
3
porcje:
metoda gotowania
fasolę moczymy przez 6 godzin, następnie napełniamy nową wodą i gotujemy do miękkości na małym ogniu przez około godzinę. Następnie wrzuć do durszlaka i pozwól mu ostygnąć. W tym samym czasie gotuj marchewki. Po ugotowaniu i schłodzeniu obierz go i pokrój w małe kostki. Korzeń selera myjemy w wodzie, obieramy i kroimy w cienkie paski. Dokładnie umyj liście sałaty i osusz ręcznikiem papierowym, a następnie rozerwij je rękami na kawałki. Wymieszaj wszystkie składniki sałatki, zalej sosem i ponownie wymieszaj. SOS przygotowujemy z musztardy, soli morskiej, granulowanego cukru, oleju roślinnego i soku z cytryny. Rozłóż sałatkę z fasoli, marchwi i selera na dużym talerzu ze zjeżdżalnią, smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Musztarda jadalnia - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Fasola biała - 102 kcal/100g