skład / składniki
gotowanie krok po kroku
jednym z popularnych przepisów kulinarnych kuchni włoskiej jest sałatka z pomidorków koktajlowych z krewetkami. Takie jedzenie zawiera bardzo mało kalorii, a składniki odżywcze – ogromną ilość. Moje dzieci zawsze chętnie jedzą taką sałatkę, a goście nie wstydzą się oferować włoskiego dania. Polecam również tę sałatkę do jedzenia w dni postu. Jeśli weźmiesz gotowe do spożycia krewetki, przygotuj sałatkę w ciągu kilku minut. Mrożone krewetki gotujemy w osolonej wodzie przez kilka minut, następnie schładzamy i obieramy. Pomidory czereśniowe myjemy w zimnej wodzie i kroimy na połówki. Umyj liście bazylii pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w cienkie paski. Wymieszaj wszystkie składniki sałatki, sól, posyp czarnym pieprzem, dopraw oliwą z oliwek i ponownie wymieszaj. Sałatka z pomidorków koktajlowych z krewetkami jest gotowa, połóż ją na talerzach ze zjeżdżalnią. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g