Sałatka ziemniaczana
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
ziemniaki myjemy pod bieżącą wodą, a następnie wkładamy do rondla, wkładamy do pieca i gotujemy w mundurze w osolonej wodzie do miękkości. Po upływie czasu schładzamy, obieramy i kroimy w średnie plastry. Włóż pokrojone ziemniaki do głębokiej miski, dopraw solą morską, czarnym pieprzem i wymieszaj z octem i olejem roślinnym. Ułóż powstałą masę w misce sałatkowej, posyp posiekanym koperkiem i natką pietruszki. Do sałatki do smaku dodaj posiekaną zieloną cebulę lub czerwoną cebulę pokrojoną w krążki. Do sałatki ziemniaczanej dobrze jest podawać dania mięsne lub rybne. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal / 100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g