skład / składniki
gotowanie krok po kroku
najpierw ugotuj krewetki i marchewkę. Umieść krewetki w garnku z wrzącą osoloną wodą i gotuj do pięknego różowawo-czerwonego koloru. Gotuj marchewki w osobnym rondlu lub w szybkowarze.
obierz ogórki i pokrój w cienkie półpierścienie. Trochę go posolić i na razie odłożyć.
gotowaną marchewkę kroimy również w cienkie półkole. Jabłka należy obrać ze skóry, usunąć rdzenie z nasionami i pokroić na małe kawałki.
teraz zajmijmy się krewetkami. Należy je wyczyścić i usunąć pancerze i głowy. Kilka sztuk zostawimy w całości do dekoracji naszej sałatki.
następnie bierzemy salaterkę lub porcje misek i układamy składniki warstwami.
najpierw ogórek, potem marchewka, majonez, jabłka, krewetki.
wlej majonez na wierzch i możesz udekorować sałatkę, jak dusza zapragnie.
Sałatka panna młoda jest gotowa, smacznego, rada dla ciebie tak miłość.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal / 100g
- Sól - 0 kcal/100g