Sałatka z kurczaka z grzybami
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
pokrój mięso z kurczaka na małe kawałki. Wlej jedną łyżkę oleju roślinnego na patelnię i smaż na niej grzyby przez około 2-3 minuty, aż ciemnieją. Grzyby wysyłamy do miski z mięsem z kurczaka.
wymieszaj wszystkie składniki sosu-sok z limonki, sos sojowy, chili, ocet i olej. Wszystko to bardzo dobrze wymieszaj lub ubij trzepaczką. Ciepły kurczak i grzyby zalewamy dwiema trzecimi sosu. Rozłóż liście sałaty na płaskim naczyniu i napełnij je pozostałym sosem. Rozłóż kurczaka z grzybami na wierzchu. Udekoruj gałązkami zieleni lub plasterkami świeżego pomidora. Na stole podawaj na ciepło.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Sok z limonki - 10 kcal/100g
- Sos chili - 98 kcal/100g