skład / składniki
metoda gotowania
jeśli chcesz rozpieszczać swoich bliskich pysznym jedzeniem lub zaskoczyć gości niezwykłą sałatką, zwróć uwagę na kulinarny przepis na sałatkę z szynką.
na początku do naszej sałatki przygotujemy domowy makaron.
wymieszaj mąkę, jajko, sól i wodę w osobnej misce. Zagnieść ciasto. Ciasto powinno być wystarczająco strome. Następnie pozostaw ciasto na pół godziny. W tym celu najlepiej przykryć wilgotną szmatką. Następnie ułóż ciasto na płaskiej powierzchni, wcześniej pokrytej suchą mąką. Rozwałkuj go i pokrój makaron. Następnie makaron należy trochę wysuszyć.
weź garnek wody, Posol go, zagotuj i włóż nasz makaron do wrzącej wody. Gotuj do miękkości i włóż do durszlaka. Makaron sałatkowy jest gotowy, teraz zostawimy go do ostygnięcia.
gdy makaron ostygnie, włóż go do salaterki i skrop octem, olejem roślinnym. Drobno posiekaj zieloną cebulę i dodaj do makaronu.
następnie oparz pomidory wrzącą wodą i obierz je ze skórki i nasion. Pokrój je na małe plasterki i przymocuj do makaronu.
jeśli szynka jest tłusta, usuwamy z niej warstwę tłuszczu, a warstwy mięsa kroimy w kostkę i wkładamy do sałatki. Drobno posiekaj czosnek i wyślij tam.
teraz pozostaje tylko dodać paprykę, posolić wszystko do smaku i dobrze wymieszać.
na koniec możesz udekorować sałatkę ziołami i podawać. Smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Szynka gotowana - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g