skład / składniki
metoda gotowania
jak przygotować kompot morelowy z kwasem cytrynowym na zimę?
najpierw przygotuj morele. Aby to zrobić, dokładnie umyj owoce pod gorącą wodą, a następnie zanurz we wrzącej wodzie przez 3 minuty, nie więcej. Następnie obierz owoce i usuń z nich nasiona, krojąc je na dwie połówki. Nie można obierać moreli ze skóry (wtedy można je po prostu zalać wrzącą wodą), ale kość należy usunąć. Następnie weź dwu - lub trzylitrowe słoiki, dobrze je umyj, włóż morele do słoików. Przygotuj syrop na kompot osobno. Aby to zrobić, zalej cukier wodą i dodaj kwas cytrynowy, umieść na małym ogniu. Ciągle mieszaj, aby cukier się nie przypalił, zagotuj i gotuj przez około 5 minut. Wlej morele do słoików gorącym syropem i sterylizuj. Następnie zwiń słoiki, odwróć je i pozostaw do ostygnięcia, przykryte kocem. Po chwili usuń do piwnicy.
a zimą ciesz się pysznym drinkiem :)
z proponowanej ilości produktów uzyskuje się cztery 3-chlolitrowe puszki kompotu.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i życiowe hacki, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę https://1000.menu/table/50174-zagotovki-na-zimu-s-umom-i-bez-poter
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Morele - 46 kcal/100g
- Morele w puszkach - 50 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g