kawa po arabsku

Kawa Uwaga! Oryginalny przepis na niesamowicie pyszną kawę!
Julia MorozowaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 80 % 4 g
25 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 15 min
po pysznym posiłku kolej na deser. A co za deser bez filiżanki kawy lub herbaty. Wśród wielu kulinarnych przepisów na przygotowanie kawy tym razem skupię się na przygotowaniu tradycyjnej kawy po arabsku. W starożytności Arabowie mielili ziarna tuż przed zaparzeniem kawy, aby uzyskać więcej aromatu. W dzisiejszych czasach drobno zmiel ziarna w ręcznym lub elektrycznym młynku do kawy. Tak więc kawa została zmielona, wlej zimną przegotowaną wodę do poziomu, w którym się zwęża. Podpalamy, doprowadzamy wodę do wrzenia i usuwamy z ognia. Wlej kawę, dobrze wymieszaj, aż pojawi się piana. I znowu stawiamy jez na wolnym ogniu. Najważniejsze, aby nie dopuścić do wrzenia kawy. Piana zaczęła rosnąć - natychmiast trzeba usunąć jez z ognia. Dodaj 1 godzinę do kawy po arabsku. łyżka zimnej przegotowanej wody i wlej do filiżanek.
możesz zrobić kawę po arabsku i według innego przepisu z dodatkiem cukru i kardamonu. Aby to zrobić, konieczne będzie wstępne zmielenie kilku pudełek kardamonu. Wlej cukier, świeżo zmieloną kawę i kardamon do jez. Wszystko dobrze wymieszaj i zalej wodą. Stawiamy jeswę na wolnym ogniu. Gdy tylko piana zacznie rosnąć, zdejmij ją z ognia. Wlać do kubków. Kardamon nie tylko nadaje pikantny smak, ale także zmniejsza wpływ kofeiny na organizm człowieka, zmniejszając niebezpieczeństwo wzrostu ciśnienia krwi i kołatania serca.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kardamon - 311   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kawa naturalna, mielona - 201   kcal/100g
  • Kawa - 94   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy