Kawa po arabsku
skład / składniki
1
porcje:
metoda gotowania
po pysznym posiłku kolej na deser. A co za deser bez filiżanki kawy lub herbaty. Wśród wielu kulinarnych przepisów na przygotowanie kawy tym razem skupię się na przygotowaniu tradycyjnej kawy po arabsku. W starożytności Arabowie mielili ziarna tuż przed zaparzeniem kawy, aby uzyskać więcej aromatu. W dzisiejszych czasach drobno zmiel ziarna w ręcznym lub elektrycznym młynku do kawy. Tak więc kawa została zmielona, wlej zimną przegotowaną wodę do poziomu, w którym się zwęża. Podpalamy, doprowadzamy wodę do wrzenia i usuwamy z ognia. Wlej kawę, dobrze wymieszaj, aż pojawi się piana. I znowu stawiamy jez na wolnym ogniu. Najważniejsze, aby nie dopuścić do wrzenia kawy. Piana zaczęła rosnąć - natychmiast trzeba usunąć jez z ognia. Dodaj 1 godzinę do kawy po arabsku. łyżka zimnej przegotowanej wody i wlej do filiżanek.
możesz zrobić kawę po arabsku i według innego przepisu z dodatkiem cukru i kardamonu. Aby to zrobić, konieczne będzie wstępne zmielenie kilku pudełek kardamonu. Wlej cukier, świeżo zmieloną kawę i kardamon do jez. Wszystko dobrze wymieszaj i zalej wodą. Stawiamy jeswę na wolnym ogniu. Gdy tylko piana zacznie rosnąć, zdejmij ją z ognia. Wlać do kubków. Kardamon nie tylko nadaje pikantny smak, ale także zmniejsza wpływ kofeiny na organizm człowieka, zmniejszając niebezpieczeństwo wzrostu ciśnienia krwi i kołatania serca.
możesz zrobić kawę po arabsku i według innego przepisu z dodatkiem cukru i kardamonu. Aby to zrobić, konieczne będzie wstępne zmielenie kilku pudełek kardamonu. Wlej cukier, świeżo zmieloną kawę i kardamon do jez. Wszystko dobrze wymieszaj i zalej wodą. Stawiamy jeswę na wolnym ogniu. Gdy tylko piana zacznie rosnąć, zdejmij ją z ognia. Wlać do kubków. Kardamon nie tylko nadaje pikantny smak, ale także zmniejsza wpływ kofeiny na organizm człowieka, zmniejszając niebezpieczeństwo wzrostu ciśnienia krwi i kołatania serca.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kardamon - 311 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kawa naturalna, mielona - 201 kcal/100g
- Kawa - 94 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g