makaron w Pjongjangu(pjongjannengmen)

Wypróbuj nowe przepisy z Chin! Na pewno ci się spodoba! Kimchhi-w tym daniu potrzebna jest słona koreańska sałatka-400 gr.
BarbaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 14 g
tłuszcze 10 % 6 g
węglowodany 68 % 43 g
279 kcal
IG: 12 / 0 / 88

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

czytając przepisy kulinarne, według których gotują Koreańczycy, nie mogę pozbyć się chęci wyjazdu do tego kraju i spróbowania tego, jak się tam gotuje. Więc dzisiaj przygotujemy pyszne jedzenie po koreańsku. Danie według tego kulinarnego przepisu składa się z makaronu (jak to się nazywa w Korei - sari) i bulionu, który powinien być cierpki.
aby ugotować makaron w Pjongjangu (pjongjannengmen), zagnieść ciasto - z mąki gryczanej i skrobi ziemniaczanej. Ale dodamy do niego gorącą wodę. Dodaj sodę oczyszczoną do wciąż ciepłego ciasta. Jak tylko dokładnie go wymieszamy, natychmiast zaczynamy gotować nasz makaron.
zanim to wszystko zrobisz, ugotuj mięso - wołowinę, wieprzowinę i mięso z kurczaka, dokładnie spłukując zimną wodą. Ugotowane mięso wieprzowe i wołowe jest starannie pokrojone, a mięso z kurczaka jest również ostrożnie rozerwane na małe kawałki.
mamy wspaniały bulion! Weź i dopraw go olejem roślinnym, a także sosem sojowym z solą i wszelkiego rodzaju przygotowanymi wcześniej przyprawami.
potem przychodzi kolej na gruszki. Obierz owoce i pokrój je w ukośne paski o długości 5 cm. Drobno posiekaj ugotowane jajko.
połóż kuksę na talerzu. Najpierw włóż jajko i kimchi. Następnie mięso, a następnie sos i gruszki, a także posiekana zielona cebula z czerwoną papryką.
wlej bulion na wierzch talerza i oddziel ocet i musztardę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Chrzanów - 49   kcal/100g
  • Chrzan tarty z cytryną - 117   kcal/100g
  • Chrzan tarty z czosnkiem - 72   kcal/100g
  • Chrzan tarty stołowy - 117   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g
  • Mąka gryczana - 353   kcal/100g

Podobne przepisy