skład / składniki
metoda gotowania
czytając przepisy kulinarne, według których gotują Koreańczycy, nie mogę pozbyć się chęci wyjazdu do tego kraju i spróbowania tego, jak się tam gotuje. Więc dzisiaj przygotujemy pyszne jedzenie po koreańsku. Danie według tego kulinarnego przepisu składa się z makaronu (jak to się nazywa w Korei - sari) i bulionu, który powinien być cierpki.
aby ugotować makaron w Pjongjangu (pjongjannengmen), zagnieść ciasto - z mąki gryczanej i skrobi ziemniaczanej. Ale dodamy do niego gorącą wodę. Dodaj sodę oczyszczoną do wciąż ciepłego ciasta. Jak tylko dokładnie go wymieszamy, natychmiast zaczynamy gotować nasz makaron.
zanim to wszystko zrobisz, ugotuj mięso - wołowinę, wieprzowinę i mięso z kurczaka, dokładnie spłukując zimną wodą. Ugotowane mięso wieprzowe i wołowe jest starannie pokrojone, a mięso z kurczaka jest również ostrożnie rozerwane na małe kawałki.
mamy wspaniały bulion! Weź i dopraw go olejem roślinnym, a także sosem sojowym z solą i wszelkiego rodzaju przygotowanymi wcześniej przyprawami.
potem przychodzi kolej na gruszki. Obierz owoce i pokrój je w ukośne paski o długości 5 cm. Drobno posiekaj ugotowane jajko.
połóż kuksę na talerzu. Najpierw włóż jajko i kimchi. Następnie mięso, a następnie sos i gruszki, a także posiekana zielona cebula z czerwoną papryką.
wlej bulion na wierzch talerza i oddziel ocet i musztardę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Chrzanów - 49 kcal/100g
- Chrzan tarty z cytryną - 117 kcal/100g
- Chrzan tarty z czosnkiem - 72 kcal/100g
- Chrzan tarty stołowy - 117 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g
- Mąka gryczana - 353 kcal/100g