skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z krewetkami i czerwonym kawiorem? Przygotuj niezbędne składniki. Rozmrozić krewetki przed gotowaniem. Wskazane jest, aby robić to stopniowo w lodówce. Tak więc w owocach morza składniki odżywcze i smak zostaną zachowane w jak największym stopniu.
Krok 2:
Opłucz krewetki pod zimną wodą przed gotowaniem. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie do wrzącej wody. Gotuj przyprawy na średnim ogniu przez 2-3 minuty. Sól wodę, połóż krewetki. Moje krewetki są średnie, gotują się przez 2-3 minuty od momentu wrzenia. Wyjmij krewetki łyżką cedzakową, ostudź. Jeśli używasz krewetek królewskich, zwiększ czas gotowania do 7-8 minut.
Krok 3:
W przypadku schłodzonych krewetek usuń głowę, skorupę i ogon.
Krok 4:
Jajka na twardo. Jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur. Schłodzone jajka obrać, oddzielić białka od żółtek.
Krok 5:
Gotuj ziemniaki w mundurkach, aż będą ugotowane. Sprawdź gotowość nożem, powinien łatwo przebić warzywo. Schłodzić gotowane ziemniaki, obrać, zetrzeć na grubej tarce.
Krok 6:
Zetrzyj białka na grubej tarce.
Krok 7:
Sałatkę można uformować w pierścieniu do serwowania lub ułożyć warstwami w odpowiedniej wielkości salaterce. Mam pierścień o średnicy 14 cm. Kilka krewetek można zostawić do dekoracji sałatki (opcjonalnie). Jeśli krewetki są duże, pokrój je na mniejsze.
Krok 8:
Posmaruj warstwę krewetek majonezem.
Krok 9:
W następnej warstwie ułóż starte ugotowane ziemniaki, spłaszcz łyżką.
Krok 10:
Nałóż majonez na warstwę ziemniaków.
Krok 11:
Następnie równomiernie ułóż starte białka, spłaszcz. Posmaruj majonezem.
Krok 12:
Rozłóż pozostałe krewetki. I znowu majonez.
Krok 13:
Na wierzchu zetrzyj żółtka na drobnej tarce, równomiernie rozprowadź na całej powierzchni sałatki. Przykryj sałatkę folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1 godzinę do namoczenia.
Krok 14:
Przed podaniem ostrożnie ułóż czerwony kawior na warstwie żółtek. Zdejmij pierścień do serwowania.
Krok 15:
Możesz udekorować sałatkę krewetkami i ziołami. Smacznego!
gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal / 100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal / 100g
- Kawior z różowego łososia ziarnisty - 230 kcal/100g
- Kawior łososiowy ziarnisty - 245 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g