Sałatka z krewetkami i czerwonym kawiorem

pyszne, z owocami morza, na świątecznym stole! Sałatka z krewetkami i czerwonym kawiorem jest tworzona warstwami, których kolejność można zmieniać według własnego uznania. Wyśmienity smak morskich przysmaków sprawia, że zasługuje na świąteczny stół. Z pewnością spodoba się wszystkim gościom!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 57 % 17 g
tłuszcze 33 % 10 g
węglowodany 10 % 3 g
167 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z krewetkami i czerwonym kawiorem? Przygotuj niezbędne składniki. Rozmrozić krewetki przed gotowaniem. Wskazane jest, aby robić to stopniowo w lodówce. Tak więc w owocach morza składniki odżywcze i smak zostaną zachowane w jak największym stopniu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz krewetki pod zimną wodą przed gotowaniem. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie do wrzącej wody. Gotuj przyprawy na średnim ogniu przez 2-3 minuty. Sól wodę, połóż krewetki. Moje krewetki są średnie, gotują się przez 2-3 minuty od momentu wrzenia. Wyjmij krewetki łyżką cedzakową, ostudź. Jeśli używasz krewetek królewskich, zwiększ czas gotowania do 7-8 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W przypadku schłodzonych krewetek usuń głowę, skorupę i ogon.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jajka na twardo. Jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur. Schłodzone jajka obrać, oddzielić białka od żółtek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotuj ziemniaki w mundurkach, aż będą ugotowane. Sprawdź gotowość nożem, powinien łatwo przebić warzywo. Schłodzić gotowane ziemniaki, obrać, zetrzeć na grubej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zetrzyj białka na grubej tarce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Sałatkę można uformować w pierścieniu do serwowania lub ułożyć warstwami w odpowiedniej wielkości salaterce. Mam pierścień o średnicy 14 cm. Kilka krewetek można zostawić do dekoracji sałatki (opcjonalnie). Jeśli krewetki są duże, pokrój je na mniejsze.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posmaruj warstwę krewetek majonezem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W następnej warstwie ułóż starte ugotowane ziemniaki, spłaszcz łyżką.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Nałóż majonez na warstwę ziemniaków.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie równomiernie ułóż starte białka, spłaszcz. Posmaruj majonezem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozłóż pozostałe krewetki. I znowu majonez.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Na wierzchu zetrzyj żółtka na drobnej tarce, równomiernie rozprowadź na całej powierzchni sałatki. Przykryj sałatkę folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1 godzinę do namoczenia.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przed podaniem ostrożnie ułóż czerwony kawior na warstwie żółtek. Zdejmij pierścień do serwowania.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Możesz udekorować sałatkę krewetkami i ziołami. Smacznego!

gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal / 100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal / 100g
  • Kawior z różowego łososia ziarnisty - 230   kcal/100g
  • Kawior łososiowy ziarnisty - 245   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy