kompot z rokitnikiem jarzębinowym i jabłkami

zdrowe i smaczne-kompot dla całej rodziny! Rokitnik jest doskonałym środkiem ludowym i przyczynia się nie tylko do leczenia organizmu, ale także do jego wzmocnienia. Owoce rokitnika są bardzo bogate w różne witaminy i tłuszcze: 3-8% oleju tłuszczowego, kwas askorbinowy, karoten, witaminy z grupy B, witamina E, kwas foliowy, witamina K, garbniki, kwasy organiczne (oleinowy, stearynowy, linolowy i palmetowy). Ponadto rokitnik zawiera serotoninę lub "hormon szczęścia". Tak więc kompot z rokitnika nie tylko wesprze twoje ciało zimą, ale także poprawi nastrój.
♥Nata╬♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 2 % 1 g
węglowodany 98 % 44 g
179 kcal
IG: 9 / 0 / 91

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

na kompot spłucz i posortuj wszystkie jagody. Wlej jagody wrzącą wodą i prolansher przez 10 minut. Wlej powstały bulion do innego rondla, dodaj cukier i zagotuj syrop. Nie zapomnij usunąć piany z syropu. Gotowym syropem wlej nasze jagody do słoików i rozciągnij w ciągu 20 minut. Kompot jest gotowy. Słoiki z kompotem są lepiej przechowywane w chłodnym miejscu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Aronia Jarzębina - 52   kcal/100g
  • Jarzębina zwyczajna - 43   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rokitnik - 52   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy